Évforduló
2022. október 05.

Pedagógusok Világnapja

1994 óta minden év október ötödikén ünnepli az UNESCO a Pedagógusok Világnapját.

A dátum a tanárok státuszának meghatározása szempontjából hatalmas előrelépést jelentő 1966-os ILO/UNESCO ajánlás aláírásának állít emléket, amely többek között a tanárok jogait és felelősségét határozta meg, és amelyben nemzetközi sztenderdek kialakítását kezdeményezték a tanárképzésre, a pedagógusok továbbképzésére, és a tanárok alkalmazására is.

A világnap alkalmat kínál arra, hogy világszerte ünnepeljék a tanári hivatást, számba vegyék az eredményeket, és figyelmet irányítsanak a tanárok hangjára, akik a globális oktatási cél elérésének középpontjában állnak.

A COVID-19 járvány jelentősen megnövelte azon kihívások számát, amelyekkel az egész világon a már korábban is túlfeszített oktatási rendszerek szembesültek. Nem túlzás azt állítani, hogy a világ válaszúthoz érkezett, és a jövőben minden eddiginél jobban együtt kell dolgozni a tanárokkal az oktatáshoz való jog védelmében, és átvezetni azt a világjárvány és a gazdasági válság által kibontakozó új környezetbe.

A világnap körüli párbeszédek kiemelten kezelik a pedagógusok szerepét a reziliencia kialakításában, valamint az oktatás és a tanári szakma jövőjének alakításában is.

Forrás: unesco.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek