Hír
2022. szeptember 22.

Drámai ankét

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünnepeljük "A magyar dráma napját" annak emlékére, hogy 1883-ban ezen a napon volt Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban.

A jeles nap alkalmából a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár, valamint az oroszlányi Rákóczi Szövetség ankétot szervezett, melynek vendége Szilágyi Andor drámaíró, filmrendező, forgatókönyvíró volt. A szerzővel Takács Tímea, a házigazda intézmény vezetője, a civil szervezet elnökségi tagja beszélgetett.

Szilágyi Andor mesélt pályakezdéséről, megjelent könyveiről, és a Drámai Kerekasztalról, melynek 2005-től a megszűnéséig ügyvivője volt. Őszintén beszélt a kortárs magyar drámairodalom helyzetéről, a könyvek fontosságáról.

Ezt követően színházi műveiről, és magáról a színház szerepéről vallott a vendég, majd a számára legfontosabbnak tartott témakör, a filmek kerültek bemutatásra. Legismertebb filmje a Mansfeld Péter tragikus sorsát bemutató remek alkotás, mely az oroszlányi művelődési házban is levetítésre került 2015-ben, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Hogy mi inspirálta Szilágyi Andort arra, hogy az 1956-os mártír fiatalember történetét feldolgozza, erről elérzékenyülve tett említést.

A "Legyetek szeretettel" című legújabb filmjének forgatása idén tavasszal fejeződött be, melynek ajánló demójába a közönség is betekintést nyerhetett. A nyolc részes sorozat Brenner János rábakethelyi káplán életét mutatja be, akit 1957 decemberében brutális módon meggyilkoltak. Tragédia, döbbenet, de stílszerűen az is mondhatjuk dráma! A filmsorozat várhatóan karácsony táján látható majd a televízióban.

A Pilisszentivánon élő szerzővel folytatott rendhagyó beszélgetést a végén tapssal köszönték meg a jelenlévők.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek