Egészség
2022. szeptember 18.

7.305.200 forint gyűlt össze a Richter Egészségváros oroszlányi állomásán

Szép eredménnyel zárult az Egészségváros program az oroszlányi Szent Borbála téren.

A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 91. állomásán 22 fontos szűrésen, tanácsadáson és számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézetért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért élőben vagy online meghallgatott előadásért 300 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Oroszlány és a környező települések lakosainak köszönhetően 7.305.200 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, melyből a betegbehívó rendszer kiépítését fogják megvalósítani.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, kormánymegbízott köszöntőbeszédében elmondta: „Legyünk mindig annyira fontosak önmagunknak, hogy odafigyelünk testünk jelzésére, egészségünk megőrzésére. Azáltal, hogy magunkat egészségben és biztonságban tudjuk a szűréseknek köszönhetően, gondoskodunk környezetünkről, családunkról és mindazokról, akikért felelősséget vállaltunk.”

A szűrések és tanácsadások mellett az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézet szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók: Szily Nóra közismert pszichológus az élet változásaihoz való alkalmazkodásról és a lelki ellenálló képességről közvetített hasznos információkat a jelenlévők felé. Jaksity Kata műsorvezető - aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója - a lelki egyensúly megőrzéséről és a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről beszélgetett. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportoló pedig alaposan megmozgatta a Szent Borbála térre érkezőket, továbbá Molnár Andi táncművész és Béres Alexandra fitness-világbajnok életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Gál-Olasz Sarolta osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Oroszlány lakosságának egészségmegőrzésében. „Az oroszlányi Egészségvároson a mai napon több száz szűrést hajtottak végre a Szent Borbála téren. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy milyen hiánypótló az esemény, hiszen többek között a prosztataszűrésen 142 szűrésből 3 extrém érték jelentkezett, a csontsűrűség-mérésen a 228 szűrésből 59 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, vérnyomásmérésen 340-en vettek részt, és több esetben is 220 feletti értéket mértek, a véradáson pedig 111 fő vett részt, ami azt jelenti, hogy 333 embernek segítettek a résztvevők. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához 310 ember csatlakozott, az online térben pedig 1.562 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez.”

Dr. Varju János az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézet főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „Nagyon meg vagyok hatva, hogy ennyien eljöttek a mai nap folyamán a Richter Egészségvárosra.”

Lazók Zoltán, Oroszlány Város Polgármestere rendkívül büszke volt a térség lakosságának teljesítményére: „Csak reménykedni mertünk az alapadomány összegének megduplázásában, és nagy öröm számunkra, hogy a kitűnő szervezésnek és a lakossági összefogásnak köszönhetően ezt nemcsak elértük, de túl is szárnyaltuk.”

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Szent Borbála térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézetnek, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 468.600 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézménynek.

Az eseményen készült fotógalériát itt tekinthetik meg: https://oroszlany.hu/media/fototar/2022/09/17/egeszsegvaros-oroszlany


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek