Hír
2022. szeptember 17.

A kávé varázsa

Rendkívül érdekes rendezvénnyel várta látogatóit az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár pénteken délután.

A Műélmény Kávézó újabb előadásán ezúttal a valódi kávék kapták a főszerepet. Mint bebizonyosodott, Oroszlányban is sokan kedvelik ezt a zamatos italt.

Legtöbben azért indítják egy jó erős kávéval a napot, hogy attól kinyíljon a szemük és magunkhoz térjenek. Ugyanezen okból mondanak sokan már nemet a délutáni kávézásra, mert félnek, hogy nem fognak aludni. Pedig a kávé élvezeti értékét nem feltétlenül a koffein mennyisége határozza meg, sőt egy igazán jó minőségű arabicában szinte alig van koffein.

A közönség először az ”Utazásaim a világ körül a kávé nyomvonalán haladva” címmel vetített képes előadással kísért élménybeszámolót láthatott és hallhatott Szongoth János kávészakértő tolmácsolásában.

A kávé őshazája Etiópia, ám ma már a világ 94 országában termesztik. Európában mindössze két helyen, Szicíliában és a Kanári-szigeteken. Több olyan ország is van, amelyik nagyon büszke kávétermő vidékeire, és a hétköznapokban is nagy hangsúlyt fektet saját kávékultúrájuk ápolására.

Brazília, Etiópia, Guyana, India, Indonézia, Kenya, Kolumbia, vagy Peru joggal pályázhat a kávéhatalom jelzőre, ezekben az országokban az egybefüggő, nagyméretű ültetvények mellett egy-egy neves családi birtok is sokszor nyilvánosságot kap. Ezekből a régiókból érkeznek a leghíresebb „pure origin” kávék, vagyis azok a kávékeverékek, melyek szigorúan egy országból, sok esetben egyetlen régióból, termőterületről származnak. A területi eredet mellett legtöbbször a kávéfajta maga is egységes, tehát különleges válogatást igényel.

Etiópia kiemelkedik a nagy kávétermesztő országok közül, valószínűsítik, hogy a növény is az ottani Kaffa tartományról kapta a nevét. Az arabica fajtának egész biztos, hogy ez a bölcsője. Az etióp kávé magas minőségű, aminek a megőrzésére különösen odafigyelnek. Először megvizsgálják a szemek szárazságát: a túl nagy nedvtartalmú magok a gombásodás veszélye miatt nem megfelelőek a tárolásra és a szállításra. Miután kiszűrték az idegen anyagokat és az éretlen szemeket, a szakértők a forma, a szín és az illat alapján szétválogatják. Ezután megpörkölik, majd kávét főznek belőle és a hivatásos kávékóstolók aroma alapján osztályozzák.

Az előadó meglepetéssel is készült. A rendezvény résztvevői kuriózumként megkóstolhatták a helyben, frissen főzött, különböző aromájú etióp, perui és indiai feketekávé különlegességeket.

A tartalmas program Kilácskó János felvidéki vállalkozó, kávézó és cukrászda tulajdonos – a vágsellyei Rákóczi Szövetség elnöke - szponzorálásával valósult meg.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek