Hír
2022. August 26.

Újítás jön a hazai jogosítványoknál

A jövő évtől köztes lépcső nélkül is buszvezetőnek tanulhat, aki már rendelkezik „B” kategóriás vezetői engedéllyel.

Változás jön a hazai jogosítványszerzésben, teherautós jogosítvány nélkül is lehet majd buszvezetőnek tanulni. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint a kapcsolódó jogszabály-módosítás december közepi hatályba lépéséhez igazodva hirdetik majd ki az új tantervi és vizsgakövetelményeket.

A képző szervek felkészülési idejével számolva 2023-től így jelentősen egyszerűsödik az autóbuszos jogosítványszerzés. A leendő hivatásos buszsofőrök sokkal olcsóbban és gyorsabban sajátíthatják el a biztonságos közlekedéshez szükséges ismereteket, képességeket.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a személyautók vezetésére jogosító „B” után a teherautókra előírt „C” kategóriát is meg kell szereznie annak, aki a buszvezetéshez szükséges, „D” kategóriás engedélyhez jutna. Az elfogadott rendeletmódosítások az idei év végével eltörlik ezt a követelményt, tehát hamarosan köztes megálló nélkül lehet buszvezetőnek tanulni.

Lényeges újításként megszűnik az iparági visszajelzések szerint elavult “Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés” vizsgatárgy. A korszerűsített ismeretanyagot a továbbiakban a rutinvizsgán kérik számon a tanulóktól.

Forrás: MTI


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek