Hír
2022. August 13.

Balkezesek világnapja

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13. a balkezesek világnapja.

A világon a balkezesek aránya jelenleg körülbelül 10-15 százalék lehet. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik.

Kutatók a kőszerszámok hegyének vizsgálatából megállapították, hogy a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta, a fegyverek elterjedésével viszont a jobb kéz került előtérbe. Nagyon sokáig különböző módszerekkel, erőszakosan próbálták a balkezes gyerekeket átszoktatni a "szép kezükre”. Mindenki azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz.

A híres balkezesek közt találjuk Julius Caesart, Napóleont, Michelangelót, Leonardo da Vincit, Holbeint, Dürert, Rafaellót, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Jimi Hendrixet, Goethét, Nietzschét, Einsteint, Albert Schweitzert, a ma élők közül Bill Clintont, Paul McCartneyt, Stinget, Bob Dylant, Tom Cruise-t.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek