Hír
2022. augusztus 03.

A rezsicsökkentés új szabályai

A legfrissebb rendelet a mikrovállalkozásokat és a társasházakat érinti.

Az új rezsiszabályok életbe lépésének napján, augusztus 1-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány új rendelete, amelyben a mikrovállalkozásokra és a társasházakra vonatkozó részlet szabályok szerepelnek.

Augusztus 1-jétől átlagfogyasztásig jár támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, utána a lakossági piaci árat kell fizetni. A mostani rendelet egyértelműsíti, hogy ez érvényes a fogyasztásuk alapján a mikrovállalkozásokra is, amelyeknél a korábban kihirdetett kedvezményt időarányosan lehet igénybe venni.

A szolgáltató ennek érdekében naparányos elszámolást alkalmaz, amely alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes tarifa a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázás, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb számlák esetén a szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni.

A rendelet a napelemesek esetében is cizellálja a szabályokat, illetve kiderült, mi a helyzet azokkal az épületekkel, ahol vegyesen vannak lakások és mikrovállalkozások. Főszabály szerint akkor maradhat a rezsicsökkentés az áramnál és a gáznál, ha az épületben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás célt szolgáló helyiségek száma.

Azoknál a társasházaknál, ahol egy gázmérő van, lakásonként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Forrás: 24.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek