Hír
2022. július 19.

Fokozottan figyeljünk az utakon

Kezdődik az őzek párosodási időszaka, most az autósoknak fokozottan kell figyelniük az utakon.

Ilyenkor az állatokban dolgoznak a hormonok és szinte csukott szemmel futnak, ráadásul többet is mozognak, mint máskor. Emiatt a közutakon is sűrűbben jelenhetnek meg, akár nappal is, ami fokozott figyelmet igényel az autósoktól, főként a táblával jelzett helyeken.

Az őzállomány nagyságát hazánkban több mint 374 ezerre becsüli az Országos Vadászati Védegylet. Az üzekedési időszak idején történik a legtöbb gázolás, a 6500 vadelütésből több mint 5000 esetben őzeket ütnek el, jelentős részüket pont ilyenkor.

A balesetek egy része megelőzhető, ha óvatosan vezetnek az autósok. Az úttest közepe felé húzódva és távolabb nézve még időben észlelhető a vadak kiugrása. Rossz látási viszonyoknál lassabban haladjunk, és ha már egy állatot láttunk, akkor számítsunk arra, hogy társai is követni fogják.

Ha elkerülhetetlen az ütközés, akkor vészfékezzünk, de a kormányt ne rántsuk el, ugyanis így átsodródva a szemközti sávba vagy letérve az útról még nagyobb baleset történhet.

Ilyenkor mindenképpen rendőrt kell hívni, mert a vadgázolás közúti balesetnek minősül. Fontos tudni, hogy a biztosító csak abban az esetben fizeti meg a kárunkat, ha vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszon történt a baleset.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek