Hír
2022. július 02.

Forgalomba kerültek az új rendszámtáblák

Júliustól új rendszámtábla-formátumot vezetnek be Magyarországon, vagyis megszűnik az 1990 óta létező három betű, három szám kombináció.

Az új és használt gépjárművek (autók, motorkerékpárok és tehergépjárművek) első magyarországi forgalomba helyezésekor, illetve a már korábban regisztrált járművek rendszámcseréjekor új típusú rendszámtáblát kapnak, miután július 1-jétől megszűnt a 1990 nyarán bevezetett, három betűből és három számjegyből álló rendszámtábla.

Az új rendszámformátumban kétszer két nem ékezetes latin betű közt a magyar címer szerepel, majd kötőjel után három számjegy 1-től 999-ig. Az első betűpár kötelezően vagy két magán-, vagy két mássalhangzó. Kétjegyű mássalhangzó – cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs – nem lesz a rendszámokon, és ékezetes betűket sem láthatunk majd.

Az átálláshoz szükséges informatikai fejlesztésekre és egyéb közigazgatási teendőkre megközelítőleg félmilliárd forintot költött az állam, de évente legfeljebb 300-400 ezer járműtulajdonosnak adnak új táblákat, vagyis az eddig kiadott régi rendszámokat akkor sem kötelező lecserélni, ha azokon nem a 2004-ben, az ország európai uniós csatlakozásakor bevezetett csillagkoszorús címer szerepel, hanem magyar zászló.

Legutóbb 2012-ben került napirendre, hogy egyes nyugat-európai országokhoz, például Németországhoz vagy Ausztriához hasonlóan nálunk is be kellene vezetni a területi rendszámokat, amelyeken az első néhány karakter a jármű regisztrációjának helyét, például a megye rövidítését tartalmazta volna. Az ötletet később elvetették, mert a hazai járműnyilvántartás nem régiós, hanem országos, egyetlen nagy adatbázis található a Belügyminisztériumnál.

Forrás: telex.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek