Hír
2022. június 22.

A tragédia áldozataira emlékeztek

Harmincheten vesztették életüket az oroszlányi bányászat legnagyobb katasztrófájában, ami 1983. június 22-ére virradó éjszaka következett be Márkushegyen.

Kegyetlen vihar tombolt akkor éjjel, ami áramkimaradást okozott, s leállt a főventilátor. Emiatt megszűnt a szellőztetés, s ez a metángáz felgyülemlését okozta. A vizsgálatok alapján, az áram-visszakapcsolása során keletkezhetett az a szikra, ami a sújtólégrobbanást okozta.

Az érintett munkaterületen 94-en dolgoztak. Harminchét bányász életét vesztette, öt súlyos és tizenkét könnyebb sérültet kórházba szállítottak.

1984-ben emlékművet emeltek a márkushegyi bányaüzem udvarán, amely kőbe vésve őrzi az áldozatok nevét. Itt rótták le kegyeletüket szerda délben a Vértesi Erőmű Zrt., az MVM Zrt. vezetői, az érdekképviseletek, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint a környék önkormányzatainak polgármesterei – köztük Lazók Zoltán és Rajnai Gábor oroszlányi városvezetők - a 39 évvel ezelőtti tragédia áldozataira emlékezve, és helyezték el koszorúikat az emlékhely talapzatánál.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek