Hír
2022. június 09.

Ülésezett a Megyei Felzárkózási Fórum

Az oroszlányi Polgármesteri Hivatal tárgyalótermében tartotta idei első ülését a Komárom-Esztergom Megyei Felzárkózási Fórum. A 30 fős testület még az EFOP-1.6.3-017-2017-00008 azonosítószámú „Felzárkózás-politikai konzultáció és program Komárom-Esztergom megyében” című projekt keretében jött létre, egy asztalhoz ültetve a hátrányos helyzetű célcsoportok (romák-és mélyszegénységben élők, nők, fiatalok, idősek, és fogyatékkal élők) felzárkóztatásáért elkötelezett és azokat képviselő szervezeteket. Ugyan a projekt 2021. április 30-ával lezárult, de a Fórum működése ezzel nem ért véget.

Többek között erről is beszélt Borsó Tibor a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke. Köszöntőjében ismertette a projekt főbb eredményeit, majd reményét fejezte ki, hogy a megkezdett tevékenységeket EFOP Plusz forrásból, a 2021-27-es uniós fejlesztési ciklusban is tovább tudják folytatni.

Hummel Rudolf, a megyei önkormányzati hivatal főosztályvezetője, a projekt menedzsere részletesen beszámolt a projekt utóéletéről is. Kitért arra, hogy időközben már a projektzáró helyszíni ellenőrzés is megtörtént, így a pályázat már fenntartási időszakba lépett. Előadásában megerősítette, hogy az esélyegyenlőségi szempontokat továbbra is kiemelt prioritással kezelik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a 2021-27-es időszakra elkészített új megyei területfejlesztési tervekben a horizontális célok között nevesítésre került a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és térségek felzárkóztatása is. Tájékoztatójából az is kiderült, hogy a projektben elkészített megyei szolgáltatási út térképet és a szolgáltatáshiányok felszámolását célzó együttműködések gyűjteményét (megyei esélyteremtő paktum) is időszakosan aktualizálni kívánják, lekövetve a települések helyi esélyegyenlőségi programjaiban történt változásokat. Megerősítette, hogy a projektben kialakított jó együttműködéseket a jövőben is fent kívánják tartani, és amint lehetőség lesz az EFOP Pluszban is pályázni fognak a program folytatására.

A Fórum ülésén még módosításra került a testület alapító dokumentuma két szervezet megszűnése (Tatai városi roma önkormányzat és tatabányai Otthon segítünk Alapítvány) miatt. Döntés született arról is, hogy az esélyegyenlőségi szempontok még hangsúlyosabb képviselete érdekében a Felzárkózási Fórum részt kíván venni a TOP Plusz forrásból megvalósuló új megyei foglalkoztatási paktum munkájában. Ennek érdekében a paktum Foglalkoztatási Fórumába tagot delegált Mecseki Melinda személyében, aki egyben a Majki Népfőiskolai Társaság elnöke is, és széleskörű munkaerőpiaci tapasztalatokkal rendelkezik.

A Felzárkózási Fórum ülése ezt követően egy rendhagyó programelemmel folytatódott. A résztvevők az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal munkatársainak - Adorján Anett pályázati referensnek és Bartalus László városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetőnek - a kalauzolásában megtekintették a TOP-4.3.1-16-KO1-2017-00001 azonosító számú pályázat keretében megvalósuló szociális városrehabilitációs projekt már elkészült elemeit. Így a Petőfi udvar 4-5. szám alatt lévő felújított önkormányzati társasházakban a szociális bérlakásokat, parkolókat és a városrészhez tartozó felújított önkormányzati utakat (Irinyi János utca - Fürst Sándor utca), a felújított közvilágítási rendszereket, a biztonságérzet és a megújított infrastruktúra megőrzése érdekében telepített térfigyelő kamerarendszert.

Oroszlány Város Önkormányzata a projekt megvalósításával jelentős lépést tehet a Német- és Nyíres-dűlők szegregátumának felszámolására és az itt élők integrált lakókörnyezetben való elhelyezésére.

Forrás: KEM Önkormányzat, Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek