Évforduló
2022. May 30.

Tiszteletadás a hősöknek

A Magyar Hősök Napja szüleink és nagyszüleink küzdelmes fáradozásai előtti tisztelgés, aminek az ad igazán értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon, békés körülmények között folytatják és teljesítik az elődök örökségét.

Magyarországon a megemlékezés egy 1917-ben hozott törvényhez köthető, melyben először mondták ki, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kell kifejezésre juttatni, és az utókor számára meg kell örökíteni. Bár a törvényt soha nem törölték el hivatalosan, több mint fél évszázadon át a hallgatás homályába veszett. 2000-ben Bősze József nyugállományú alezredes állampolgári kezdeményezésére az országgyűlés május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Napjává nyilvánította.

Ennek szellemében tartott megemlékezést a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár, valamint az Oroszlányi Rákóczi Szövetség Millenniumi Alapítványa az evangélikus templomnál.

A rendezvény szónokaként Járfás Mihály István, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola történelemtanára a következő gondolatokat osztotta meg a jelenlévőkkel: „A templom falán lévő táblákon, hideg márványba vésett nevek. Fiúk, testvérek és apák nevei, akik életüket áldozták az I. és II. világháborúban. S nem csak az életüket, hanem a jövőjüket is. És miért? Mert kötötte őket esküjük, melyhez híven, ezt meg kellett tenniük. Nem feledkezhetünk meg azokról a nőkről, akik itthon maradtak. Akiknek egyedül kellett helytállniuk, akiknek a napi teendőik mellett immár az elesett férfiak szerepét is át kellett venniük. A halottakat nem lehet kitüntetni, megjutalmazni, ezért kötelességünk rájuk emlékezni! A Magyar Hősök Napja nem más, mint üzenet, hogy tisztelettel és hálával tartozunk elődeinknek!”

Farkas Etelka evangélikus lelkész zsoltár idézete után a templom bejáratánál elhelyezett világháborús emléktáblák koszorúzása zárta az eseményt, melyen a városvezetők - Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester - mellett civil és társadalmi szervezetek, valamint a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulói helyezték el a kegyelet virágait.Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek