Hír
2022. április 26.

Hamvas kutató Oroszlányban

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár "Így írnak Ők…" című rendezvénysorozatának áprilisi vendége Nyitrai Tamás volt, aki Hamvas Béla életművének kutatásával foglalkozik.

Az író-olvasó találkozón a szerző tolmácsolásában betekintést kaphattak az érdeklődők Hamvas Béla Karneváljának előzményeibe és megismerhették a mű világ- és magyar irodalomi vonatkozásait. A Karnevál kronológiai szempontból központi helyet foglal el Hamvas életművében. A húszas évek végétől kezdett írni és 1948-ban látott a Karnevál megírásához, tehát az első húsz évet előkészítő szakasznak tekinthetjük. Kiemelkedő is, hiszen ebben az időszakban Hamvas mindazt megírja esszéiben, ami ebbe a műbe később bekerült.

Nyitrai Tamás hat és fél évszázadot átfogó üdvtörténeti utazása az Isteni Színjáték, a Don Quijote, a Tristram Shandy és az Ördögök szemszögéből világítja meg a Karnevál sűrű, bonyolult, mélységek és magasságok felé egyaránt nyitott univerzumát. Az öt remekmű együtt az ember isteni eredetű, tiszta tudatának alászállását és felemelkedésének lehetőségeit követi nyomon 630 év keresztmetszetében.

A találkozó kötetlen beszélgetéssel ért véget, majd a szerző dedikálta a könyveit.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek