Hír
2022. április 21.

Ifjú alkotók tárlata

Két év kényszerpihenő után ismét a Hamvas Béla Gimnázium diákjainak munkáiból nyílt kiállítás a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban, melyet Körtvélyfáy Zoltán közművelődési szakember ajánlott a közel 200 fős közönség számára.

A tárlat anyagát 41 diák - Pózner Gábor rajz és grafikatanár tanítványai - 125 alkotásából készült válogatás teszi ki, mely 4 részegységre osztható. Láthatóak a 2021-es online oktatási időszakban készült, avantgarde stílus által ihletett képek, valamint a 12 c. osztályos rajzszakkörösök képeiből készült válogatás. Emellett érdekes a rejtőzködő állatok címet viselő blokk, és nem utolsósorban a Kristyák Vivien által létrehozott divatrajz gyűjtemény.

Mindegyik blokk más-más vizuális tájakra kalauzolja a nézőt. Az avantgarde ihlette képek felidézik megannyi nagy művész munkásságát, gondoljunk csak Van Gogh, Picasso, vagy Dali alkotásaira. Az expresszív és szuggesztív képek azért is hatnak üdítően, mert szinte mindegyikben megnyilvánul egy saját látásmód és egy viszonyulás az adott műhöz, és művészhez.

A rejtőzködő állatok szintén szórakoztatóan derűs alkotások. Itt megjelenik a játékosság, az adott téma által keltett elköteleződés és a természet szeretete is. A divatrajz blokk képei ismét egy más világot hoznak, melyek elegáns, egyedi, extravagánsan fantáziadús és kifejező rajzok.

Végül a 12. c osztályosok rajszakkörének munkái is rendkívül figyelemre méltóak. Itt sok gondolatgazdag, már-már filozofikus igényű képeket láthatunk, játékosságot a formákkal és a színekkel. A záró képek pedig hűen kifejezik az iskolában folyó rajzoktatás egyik eredményét, melynek hatására a klasszikus műveltség tudásával felvértezett ifjúság egy frissebb látásmód elsajátításával képessé válhat arra, hogy a hagyományt ne csupán tovább vigye, hanem képessé váljon arra is, hogy azt alkotó módon megújítsa.

A kiállítás az intézmény nyitvatartási idejében május 2-ig látogatható.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek