Hír
2022. április 13.

A kitelepítettekre emlékeztek

Idén 75 éve annak, hogy a nagyhatalmak játékai miatt – mellyel egy egész nemzetet meggyaláztak – elűzték szülőföldjükről a felvidéki magyarokat. Csupán gyűlöletből, sovinizmusból és gonoszságból.

A felvidékről kitelepítettek emléknapját 2012 óta minden év április 12-én tartják. Azért ezt a dátumot választották, mert 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság Felvidékről való kitelepítése. A szlovák-magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, és május 14-én fogadta el a Parlament. A kitelepítetteket szállító első vasúti szerelvény 1947. április 12-én indult el a Felvidékről, és 1949. június 5-ig több mint 76 ezer embert szállítottak át Magyarországra.

Az emléknap tisztelgés a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepítettek előtt, akik az állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve kemény akarással új otthont teremtettek maguknak.

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár közös szervezésében immáron 10. alkalommal került megrendezésre az emléknap Oroszlányban, melyen részt vett többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester és három felvidékről kitelepített városlakó is.

A megható rendezvényen Márton Fruzsina és Szabó Gyula Győző, a Magyar Állami Operaház énekkarának művészei verses, zenés összeállítást adtak elő, mely nagy elismerést váltott ki a szépszámú közönség körében.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek