Hír
2022. March 30.

Felavatták Esterházy Móric szobrát Majkon

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult és a közelmúltban átadott Majki Kamalduli Remeteség területén került ünnepélyes felavatásra a Majkpusztán született magyar arisztokrata politikus, egykori császári és királyi kamarás, miniszterelnök, gróf Esterházy Móric életnagyságú szobra.

Dr. Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastély és Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta: „Esterházy Móric politikai pályája napjainkban is a figyelem fókuszára méltó. Különböző tettei, sokrétű tevékenysége, illetve az általa kifejlesztett gazdasági modellek a mai kor emberének is egy olyan víziót tud felvázolni, amely a társadalom minden rétegét fejleszti. A szobor Varga Éva alkotása, mely méltóan reprezentálja a gróf szellemiségét egykori kastélyának parkjában.”

„Esterházy Móric nehéz időkben, 105 évvel ezelőtt, 1917-ben volt Magyarország miniszterelnöke. Most szobor formájában hazatért, oda ahol született és ahonnan indult az élete” – tette hozzá Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője.

Lazók Zoltán polgármester kifejtette: „Oroszlány és az Esterházyak igen sok ponton kapcsolódnak egymáshoz. A betelepítő Esterházy Antal volt, aki a saját birtokairól hozott ide önkéntes telepeseket a török dúlás után. Őt követte Esterházy József, aki az egész területet a kamalduliaknak ajándékozta. Itt épült fel a kastély, és itt született az egykori miniszterelnök. Majk Oroszlány része, gróf Esterházy Móric pedig Oroszlány leghíresebb embere.”


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek