Hír
2022. március 27.

Rovarok lepték el a művelődési házat

A cím persze becsapós, hiszen 15 fajta madárpókot, illetve többféle különleges rovart tekinthetnek meg az érdeklődők péntek délután az XXL Madárpók és Rovarkiállításon.

Az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár épületébe tarantula pókok, sáskák, csótányok, trópusi lepkék, valamint számos egzotikus rovar költözött be ideiglenesen. Természetesen, nem illetéktelen behatolókról van szó, hanem egy országos utazó kiállítás keretében érkeztek a különleges állatkák Oroszlányba.

A hatalmas méretű tarantulák emberre nem veszélyesek, de azért jobb velük vigyázni, hiszen, ha fenyegetve érzik magukat marhatnak, illetve a "szőrükkel" védekezhetnek, amely irritációt okozhat. Szerencsére a terráriumban igen békések a hatalmas madárpókok.

A bemutatón olyan különleges pókokat csodálhatott meg a közel 250 fős nézősereg, mint például a mexikói vörös térdű tarantula, amelyet előszeretettel használnak hollywoodi produkciókhoz is, tekintettel viszonylag nyugodt viselkedésére, amely az egyik legkedveltebb madárpókfajtává teszi. A madárpókok általában talajlakó életmódot folytatnak, búvóhelyeiket a földbe készítik el, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. A pók vedlés és peterakás esetén selyemmel zárja le az odú bejáratát, amelyekhez adott esetben levelet és talajt is felhasznál.

A hatalmas tarantulákat tücskökkel, kisebb egerekkel, a csótányokat morzsával, zöldséggel és gyümölcszselével etetik. Szállításuk egy speciális, hőszigetelt – 22-30 Celsius fok körüli – 60-70 %-os páratartalommal ellátott utánfutóval történik.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek