Hír
2022. March 22.

Tartósan vízhiányos időszak vette kezdetét

A vízgazdálkodásról szóló törvény erre vonatkozó előírásai alapján március 21-től tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki a belügyminiszter.

Az aszályos időszakkal összefüggésben életbe lépnek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok. A vonatkozó törvényi szabályozás alapján a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban azon vízmennyiség után, amelyet öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési célokra használt.

Az ágazati szabályok alapján húsz százalékkal csökkenteni kell a vízkészletjárulék összegét azon vízkivételek esetében, amelyeket a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napon belül hajtottak végre.

A kedvezmények érvényesítése szempontjából fontos eljárási szabály, hogy a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt és a tartósan vízhiányos időszak kezdőnapja és végnapja között mért, vagy számított felhasznált vízmennyiséget a vízkészletjárulékhoz kapcsolódó adatszolgáltatásban fel kell tüntetni. A kedvezmény ideje alatt kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot a vízkészletjárulékról szóló adatszolgáltatáshoz kell mellékelni.

A tartósan vízhiányos időszak kihirdetése feltétele a rendkívüli öntözési célú vízhasználat iránti bejelentésnek.

Forrás: katasztrofavedelem.hu


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek