Hír
2022. március 16.

Méltó megemlékezés

A nemzeti ünnep, március 15-e alkalmából koszorúzással és emlékműsorral tisztelegtek Oroszlányban.

A rendezvény a '48-as ligetben vette kezdetét, ahol a Himnusz közös eléneklése után Lazók Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet.

"Történelme folyamán minden nemzetnek vannak nagy pillanatai, amelyek mérföldkövet jelentenek számára. Március 15-e optimizmussal telt, dicsőséges ünnepünk. A nemzet 1848-ban ezen a napon bebizonyította, hogy képes saját jövőjéről határozott véleményt formálni. Korai elődeink március idusán még abban reménykedtek, hogy szabadságot és demokráciát teremtő kor nyílik meg előttük, melyben függetlenek, szabadok és egyenlők lesznek. Nem az ő hitük gyengesége hiúsította meg mindezt. Mi is valójában 1848 igazi üzenete? Merjünk álmodni, terveket szőni, s tenni, ha eljön az idő! Nem létezik reménytelen helyzet, kivéve, ha az ember és a társadalom önmaga adja fel saját esélyeit. Amíg a lélek ép, van remény. Ha lélek megtörik, az esély törik meg!" – fejtette ki gondolatait a városvezető.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő szónoklatában elemezte az 1848-as forradalom egyik legfontosabb dokumentumát, a követeléseket összefoglaló híres 12 pontot. Kifejtette azok máig ható és ma is érvényes üzenetét, elismeréssel szólt a szabadságharcosok hazáért kifejtett hősies cselekedeteiről.

A tiszteletadáson két vers hangzott el Horváth Sándor előadásában, majd a jelenlévők koszorút helyeztek el a Kossuth-szobornál és a Petőfi-emlékműnél.

Az ünnepi program a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban folytatódott. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint Petőfi Sándor emlékére összeállított "Képes kaleidoszkóp" című kiállítást Kutenics Kinga, a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának módszertani referense nyitotta meg.

A tárlat egy vizuálisan és tartalmában is nagyon változatos válogatást mutat be, mely minden elemében a történelmi eseményekre, és annak ikonikus alakjára, Petőfi Sándorra fókuszál. A kiállítás több blokkban – történettudomány, történelmi emlékezet, képzőművészet, irodalmi emlékek, zene és filmjelenetek – hűen tükrözi az 1848-as korszakot. Üdítő színfoltként megtöri a sok dokumentáció egyeduralmát a berendezett Petőfi asztal, valamint a Nemzeti dal című verset szimbolizáló installáció.

Az eseményen egyúttal sor került a "XXIV. Civileké a ház" rendezvénysorozat megnyitójára is, majd végezetül Csík János és a Mezzo zenekar remek koncertje következett.

A programokon készült fotók itt tekinthetők meg: https://oroszlany.hu/media/fototar/2022/03/15/marcius-15


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek