Tánc-Zene
2022. március 13.

Rangos népművészeti rendezvény

Oroszlány adott otthont első alkalommal a Vass Lajos Országos Népművészeti Találkozónak és Szakmai Napnak szombaton a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár helységeiben.

A rendezvényt a Vass Lajos Népzenei Szövetség szervezte, melynek elnökségi tagja Aranyosi Éva, az Oroszlányi Bányász Népdalkör Egyesület vezetője. A nívós esemény a közreműködésével került városunkba.

A megjelenteket Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokkal köszöntötte: „A zenén és hangszereken keresztül, korosztályokon át annyi minden köt össze bennünket itt, a Kárpát-medencében és azon túl is. A hagyományápolás a történelem folyamán kialakult értékek összessége, mely a fejlődés folyamán szüntelenül összekapcsolódik a megújulással. Értéket teremteni nagy dolog, az értéket megismertetni, elfogadtatni még nagyobb, de igazán a legnagyobb dolog az értéket megőrizni, megóvni, és ha lehet, akkor gyarapítani. A kérdés az, hogy felnő-e ma Magyarországon egy olyan generáció, mely átvevője, folytatója a korábbi évszázadok népi kulturális műveltségének. Kialakul-e olyan társadalom, mely öntudatos, egzisztenciálisan nem kiszolgáltatott polgárként ismeri, becsüli és továbbviszi felhalmozott tudását úgy, hogy közben befogadja az új népi ismereteket. Ez rendkívül fontos, hiszen a magyar hagyomány része a népművészet és a népzene, mely egyben tárgyi és zenei anyanyelvünk”.

A köszöntőt követően a citerákból, nemezekből, fafaragásokból és népviseletbe öltöztetett babákból álló kiállítás megnyitójára, a kiállítók bemutatására, majd „A népművészet üzenete” című előadásra került sor.

Az egész napos programot énekes és citerás műhelyfoglalkozás, táncház színesítette. A nap leglátványosabb része azonban a szervező Szövetség csoportjai, szólistái közreműködésével előadott gálaműsor volt, melynek köszönhetően 23 remek népzenei produkcióval örvendeztették meg az érdeklődőket.

A rendezvényen készült fotókat itt tekinthetik meg: https://oroszlany.hu/media/fototar/2022/03/12/iorszagos-nepmuveszeti-talalkozo


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek