Hír
2022. március 09.

Ukrán menekültek fogadása Oroszlányban

A háború kitörése utáni napon városunkban is megkezdődött a felkészülés a kialakult helyzet következményeire.

Felmértük az Ipari Parkban foglalkoztatott ukrán munkavállalók létszámát. A tájékoztatások alapján, a minimum 50 főt foglalkoztató cégeknél 18 ukrán dolgozik. Ennél azonban sokkal több ukrán állampolgár tartózkodik a városban a munkásszállókon, akik nem Oroszlányon, hanem Tatabányán, Pusztavámon és Móron dolgoznak.

A munkásszállók is megküldték a kapacitásokat, összesen kb. 230 férőhely állt szabadon, ami napról napra változik. A város első körben a Móra Ferenc Kollégiummal számol, mint szálláshely, ahol 38 férőhely áll a katasztrófavédelem rendelkezésére. Ez jelenleg megtelt.

A hozzánk érkezők csoportjai:

  • Tapasztalatok alapján a nálunk dolgozókhoz érkeznek családtagok, az ő szállásukat vagy önerőből, vagy a munkáltatók segítségével megoldják. Ebben a cégek sokat segítenek.
  • Vannak hozzátartozókhoz érkezők, akik azonban nem tudják megoldani az ellátást. Egy családnak segítettünk a Kollégiumban szállást és étkezést biztosítani ideiglenesen.
  • A katasztrófavédelem által Oroszlányba szállított menekültek létszáma jelenleg 40 fő, ők a kollégiumban lettek elszállásolva. Számukra az önkormányzat meleg étkezést biztosít, egy pékség pedig napi szinten a pékárut.

A hozzánk érkezők ellátása:

  • A katasztrófavédelem által ide irányítottak kezdeti ellátást kaptak a Máltai Szeretetszolgálattól, illetve a Vöröskereszttől.
  • Ezt követően az önkormányzatnál gyűjtött adományok kerülnek hozzájuk, melyeket a Hivatal, az OIH Zrt és a Szociális Szolgálat és munkatársai gyűjtenek. Rendelkezünk egy kisebb raktárkészlettel, melyet feltöltünk folyamatosan azzal, amire igény van.
  • Felvettük a kapcsolatot a Bányász Klubbal, hogy az általuk szervezett, és a határra szánt gyűjtésből a szükséges adományok a városban maradhassanak.

A jelenleg nálunk tartózkodó 40 főből 21 gyermek, akik 1,5 -14 évesek. Őket az életkoruknak megfelelő oktatási intézménybe irányítjuk. A felnőtt menekültek közül többen azonnal munkába állnának a városban. A helyi cégek tudnak számukra munkát biztosítani, a munkaügyi központ felveszi velük a kapcsolatot.

Ha célirányosan szükség van valamire, azt meghirdetjük a lakosság körében. Az önkormányzat külön gyűjt Mogilev-Podolszkij település részére, ez a szállítmány Vágsellyén keresztül jut el az ukrán városba a jövő hét folyamán.

Akinek lehetősége van a pénzbeli adományra, az utalással teheti meg Oroszlány Város Önkormányzata forint számlaszámára: 12028003–00254374–00100004. A közlemény rovatba kérjük az "ukrán menekültek megsegítése"-t beírni. A teljes összeget a városba érkező menekültek ellátására fordítjuk.

Az, akinek konkrét igénye van segítségre, legyen az menekülteket befogadó magánember, vagy dolgozói családját fogadó vállalat, forduljon az önkormányzathoz: a jegyzo@oroszlany.hu email címen!

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek