Évforduló
2022. március 01.

Polgári Védelem Világnapja

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről, melyhez akkor Magyarország is csatlakozott.

Magyarország 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását.

A modern világban nagymértékben növekszik a polgári védelmi szervezetek szerepe. Folytatni kell a nemzeti veszélyhelyzet-kezelési szervek fejlesztésének támogatását, hogy eredményesen léphessenek fel a lakosságot veszélyeztető természeti és civilizációs katasztrófák időszakában. Fontos, hogy minden állam folytassa ez irányú kezdeményezéseit, növelje professzionalitását, és sikerrel vegye fel a harcot a bekövetkező eseményekkel szemben.

Hagyomány, hogy ezen a napon világszerte látványos mentési gyakorlatokat rendeznek.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek