Hír
2022. március 01.

Lakossági tájékoztatás

A szomszéd országban háború dúl, amely közvetve-közvetlenül bennünket Oroszlányiakat is érint.

Amellett, hogy aggódva figyeljük az ukrajnai történéseket, a város is megmozdult:

  • Összegyűjtöttük, hogy jelenleg hány ukrán állampolgár dolgozik a településen, a cégekkel folyamatosan kapcsolatban állunk, hol van szükség segítségre.
  • Felmértük, hogy hány üres szálláshely van a munkásszállóinkon, amelyeket szükség esetén a rászorulók rendelkezésére tudunk bocsátani.
  • Elkezdtük a kollégiumot is felkészíteni a menekültek fogadására.
  • Mivel alapvetően nők és gyermekek érkezésére számítunk, ezért egyeztettünk az általános iskolákkal is a gyerekek felügyeletéről, valamint arról, hogyan tudjuk őket bevonni az oktatásba és a gyermek közösségekbe.
  • A káptalanfüredi gyermektáborban található eszközöket Oroszlányba szállíttattuk (ágyak, matracok, hűtőszekrények, stb.), hogy akár a kollégiumban, akár ha további helyek megnyitására lesz szükség, rendelkezésre álljanak.

Bár Oroszlánynak nincs ukrán testvérvárosa, segítséget ígértünk Mohyliv Podilsky városának, akik a szlovák Vágsellye és a lengyel Konskie testvérvárosa, s akikkel többször is találkozhattunk már közös nemzetközi eseményeken. Az ukrán település hátvéd szerepet vállal az ukrán háborúban, ideiglenesen kitelepített nők és gyerekek szálláspontját működtetik.

A központba az alábbi eszközökre van szükség:

Takarók, párnák, ágyneműk, matracok, hálózsákok, törölközők, higiéniai termékek, törlőkendők, víz nélküli tisztálkodó szerek.

Aki segíteni szeretne, a Polgármesteri Hivatalba tudja az adományokat leadni nyitvatartási időben, hétköznap 8-16-ig, pénteken 8-12-ig, melyeket Vágsellyén keresztül juttatunk el Ukrajnába.

Adománygyűjtések zajlanak a városban:

  • tartós élelmiszert, tisztálkodó szereket a Bányász Klub is fogad hétköznaponként 10-20 óra között, onnan szervezetten a határra jut a szükséges ellátás. A legutóbbi információk szerint a legnagyobb szükség a higiéniai termékekre (pl. törlőkendő, amivel fürdő nélkül is lehet tisztálkodni), kisebb kiszerelésű csomagolt élelmiszerek és italok, csokoládé, stb. szükséges. Az alapanyagokkal (pl. liszt, olaj stb.) nem tudnak mit kezdeni.
  • jelezték az iskolák is az adománygyűjtési szándékukat, velük a városunkba érkezőknek, elsősorban a gyermekes családoknak tudunk ruházatot, játékot gyűjteni, ám ezeket a gyűjtéseket konkrét igények esetén indítjuk.
  • A bajba került ukrán állatvédő szervezeteknek juttat adományokat a „Ments meg” Alapítvány, ahová kutya és macska eledelt, szállító eszközt, nyitható ketrecet várnak

Akinek konkrét igénye van segítségre - legyen az menekülteket befogadó magánember, vagy dolgozói családját fogadó vállalat -, forduljon az önkormányzathoz: a jegyzo@oroszlany.hu email címre érkezett igényeket folyamatosan nyilvánosságra hozzuk és koordináljuk.

Oroszlányi Polgármesteri Hivatal


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek