Hír
2022. február 19.

Japán hangulat Oroszlányban

Az idei év második kiállítása bátran nevezhető különlegesnek, hiszen ezúttal a Japán Alapítvány jóvoltából japán papírsárkányok és pörgettyűk töltötték meg a kiállítóteret.

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében rendezett tárlatot Körtvélyfáy Zoltán közművelődési szakember nyitotta meg pénteken délután.

Bevezetőként a kiállított tárgyak eredetéről, történetéről szólt. A papírsárkány ma is használatos kínai nevét (fengzheng, azaz „széllel zengő”) a Tang korban kapta. Ebben az időszakban a sárkányokat elsősorban hadászati célokra használták, segítségével tudták felmérni például a seregek közti távolságot. Ez a korszak azért is jelentős, mert ekkor vált a sárkányeregetés szórakozássá. A kiváló minőségű japán papírból valamint bambuszból készült sárkányok változatos típusainak meghonosodásával, a papírröptetés közkedvelt kikapcsolódási formát öltött. Jelenleg Japánban többféle papírsárkányfajtát tartanak számon, mint bárhol másutt. Napjainkban a legtöbb papírsárkánnyal a fesztiválok alkalmával találkozhatunk, mivel a magasba repített sárkány a jószerencse szimbóluma. A kiállításon látható 23 darab sárkány zöme rizspapírból készült.

A pörgettyűk Kínából és Koreából kerültek Japánba 1200 évvel ezelőtt. Kezdetben az arisztokrácia szórakozását szolgálták, a köznép körében csak később váltak kedveltté. Jelenleg közel ezer féle pörgettyű létezik Japánban. A pörgettyűk leggyakrabban juharból vagy somfából készülnek, a tárlaton 30 darab került belőlük közszemlére.

A megnyitó után – kávé és zöld tea fogyasztása közben – a bokodi származású Szente Cintia japanológus tartott vetített képes élménybeszámolót a Japánban eltöltött időszakáról.

A kiállítást március 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek