Évforduló
2022. február 04.

Rákellenes Világnap

A rák elleni küzdelem február 4-ei világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, és hangsúlyozza a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát.

A rákos megbetegedések több millió ember életét követelik Európa szerte. Vezető halálozási oknak a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak, ezt követik a daganatos megbetegedések. Az utóbbi években a 45 és 64 év közöttiek körében a daganat számít vezető haláloknak. Az innovatív kezeléseknek és az ellátáshoz való jobb hozzáférésnek köszönhetően azonban sok beteg tovább él a rákos megbetegedés diagnosztizálása után, mint korábban.

Megyénk lakossága körében a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás a második helyen áll. Az elmúlt években a leggyakoribb újonnan diagnosztizált és bejelentett daganatos betegségek a bél- és emésztőrendszeri, a légzőszervi daganatos betegségek. A bőrrákos megbetegedések a harmadik helyre léptek elő, megelőzve az emlő és a prosztata rosszindulatú betegségeit.

A Nemzeti Rákregiszter adatait figyelemmel kisérve elmondható, Magyarországon évente több mint 130 000 új daganatos eset kerül felfedezésre, bejelentésre.

A legtöbb rákos megbetegedés ma már jól gyógyítható, ha időben felismerik. A legfontosabb a szűrővizsgálatokon való részvétel. Ezen kívül pedig a dohányzás mellőzése, mivel a dohányfüst jelentős rákokozó tényező, ami nemcsak a tüdőrákot, hanem más daganatos betegségeket is előidéz. Az egészséges táplálkozás, a mozgás, a megfelelő testsúly mind fontos szerepet játszanak a megelőzésben.

Az egészségtudatosság nem más, mint saját felelősségvállalásunk magunkért, családunkért.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek