Kultúra
2022. január 23.

Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napját 1989-től kezdődően ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint - ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Csekén nemzeti imánk, a Himnusz kéziratát. Ezen alkalomból az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár is gazdag programmal várta az érdeklődőket.

Elsőként a Fénnyel Festők Fotóklubja kiállítás megnyitójára került sor, melyet Földesi Ferenc filológus, a Széchényi Könyvtár Kézirattárának vezetője mutatott be. Az 50 panorámafotóból álló tárlat különleges darabjai az Oroszlány vonzáskörzetében – Majkon, bokodi tónál – készült képek.

Ezt követően az intézménybe beépített lift ünnepélyes átadója következett, majd kezdetét vette az ünnepi műsor.

„Úgy gondoltuk, hogy a mai nap, a kultúra mellett legyen az összefogásé. Szerettük volna, hogy a város által fenntartott, városi érdekeltségű, illetve a városban működő intézmények dolgozói együtt „kulturálódjanak”. Oroszlányiaktól – Oroszlányiaknak. Összefogtunk, megmutatjuk, hogy a városunkban is van kulturális élet és a kultúra iránti igény bennünk van” – mondta bevezetőként Takács Tímea, a művelődési ház igazgatója.

A program a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd Varga Gábor, a Médiacentrum munkatársának konferálása mellett sorra léptek színpadra az előadók.

A Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében zongorázott Kilin Dávid és Prónikné Mező Judit, hegedült Schrantz Dóra. A Hamvas Béla Gimnázium részéről szavalt Mészárosné Fülöp Laura és Sáhóné Varga Katalin.

Szintén verselt Péter Dániel (Önkormányzati Szociális Szolgálat), Molnár Erika (József Attila Általános Iskola), valamint Németh Gábor (Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.).

A műsor utolsó felvonásaként a városban működő intézmények dolgozóiból összeállt kórus zongorakíséret mellett, magyar zeneszerzők által feldolgozott népdalokat adott elő.

A rendezvényt a Kölcsey Ferenc Emlékplakettek átadása zárta, melyet ez alkalommal Bere Lajosné, Cservenák Erzsébet és Ürmös Lászlóné vehette át Rajnai Gábortól az emlékplakett bizottság elnökétől, továbbá Aranyosi Éva és Takács Tímea tanácsnokoktól.

Az eseményen készült fotógaléria itt tekinthető meg: https://oroszlany.hu/media/fototar/2022/01/22/magyar-kultura-napja


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek