Koronavírus
2022. január 18.

Terjed az iskolákban az omikron

Egyre több általános iskolában állnak át digitális oktatásra, rengeteg osztály kényszerül otthon tanulni.

Oroszlányban is annyira megugrott a fertőzésszám, hogy van olyan iskola, ahol alsós tagozatban egy-egy osztály átállt digitális oktatásra. A mai napon – január 18-án –, például a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanuló létszámának több mint 50%-a, 355 gyerek hiányzott a vírus miatt.

Az omikron enyhébb tüneteket okoz a deltánál, különösen akkor, ha valaki be van oltva. Más országok példáján is látszik, ha hirtelen nagyon sokan fertőződnek meg, az könnyen zavart okozhat az oktatásban és más munkahelyeken is.

A hirtelen berobbant ötödik hullám erősen érinti az iskolákat, ami nem meglepő: az omikron variáns minden korábbinál sokkal gyorsabban terjed, és a védettséget is hatékonyabban képes kicselezni. A szabályok szerint az oltott diákoknak nem kell karanténba menniük, ha covidossal találkoztak. Kivéve akkor, ha náluk is kimutatják a fertőzést. Tesztelni maximum a szülők tesztelnek, hiszen a tankerület nem szervez tesztelést. A családoknak azonban több ezer forintjába kerül egy-egy gyorsteszt, a PCR pedig 10 ezer forint fölötti összegbe.

Az is tény, hogy rengeteg fertőzés maradhat rejtve, mert sokan nem foglalkoznak egy-egy félnapos lázzal. A fertőzött diákok pedig oltottan is továbbadhatják a vírust tanáraiknak és akár oltatlan társaiknak is. Azok a gyerekek pedig, akik nincsenek beoltva, könnyen ragadhatnak otthon, hiszen nekik 5 napot kell karanténban lenniük, ha érintkeztek covidossal.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek