Kultúra
2021. november 15.

A nevetésé volt a főszerep

Izgalmakban, nevetésben gazdag színházi este, felhőtlen szórakozás, és egy iróniával, öniróniával átitatott darab várta a közönséget vasárnap az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

A Harsányi Gábor főszereplésével és rendezésében bemutatott Édes alkony című fordulatokban gazdag, két felvonásos színdarab jó ízléssel keveri a legkülönbözőbb műfajokat, így az izgalmas krimit, a kabaréhumort, valamint a zenét, az éneket.

A sztori egy szanatóriumban játszódik, ahol a főszereplő Szepi, az ország legnagyobb színésze rehabilitációját tölti. Az ott dolgozó Kátya nővér, aki a híres művész rajongója, mindent megtesz azért, hogy jókedvre derítse bálványát. Aztán megjelenik az ország második „első legnagyobb színésze”, Pajor Vilmos egy fiatal ledér hölgy társaságában. A két idősödő művész találkozása feleleveníti a régmúlt szép emlékeit, ám a derűs nosztalgiát Pajor Vilmos feleségének megjelenése szakítja meg, ekkor minden a feje tetejére áll. És ha ez nem lenne elég, emeli a tétet egy a szanatóriumba besurranó, életveszélyes gyilkos felbukkanása.

Aki ismeri a Pódium Színház munkásságát, az tudja, a teátrum repertoárjában mindig az operetteké, a kabaréké, a szórakoztató előadásoké a főszerep. Már nevüket is a negyvenes évekbeli méltán híres és közkedvelt Pódium Kabaré előtt tisztelegve választották, amely akkor a mai Radnóti Színház helyén volt a Nagymező utcában, és olyan művészek léptek fel benne, mint Feleki Kamill, Kellér Dezső vagy Rátonyi Róbert.

Harsányi Gábor, kétszeres Jászai Mari-díjas színész, sokoldalú művész és színházi alkotó, rutinos rendező. Sokan emlékezhetnek rá a Pál utcai fiúk című örökzöld filmből (az idősebb Pásztort alakította benne), az Égig érő fűből (a rendőr szerepében) vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem című 1972-es filmből, ahol a főszereplő Viktort játszotta, aki gazdag külföldinek adta ki magát, és elcsavarta a gyanútlan pesti lányok fejét. Ezen kívül Harsányi az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész, kellemes orgánumát az egész ország jól ismeri.

Édes alkony című darabja önfeledt szórakozást nyújtott mindazok számára, akik szerettek volna kicsit megszabadulni a hétköznapok szürkeségétől, és kikapcsolódni egy életvidám, gondtalan estén.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek