Évforduló
2021. november 04.

1956 áldozataira emlékeztek

November 4-én, 13. alkalommal tartott megemlékezést a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete az ’56-osok terén álló emlékműnél.

Sokan tiszteletüket tették Oroszlányban, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 65. évfordulója alkalmából szervezett mécsesgyújtáson.

1956-ban, ezen a napon a szovjet néphadsereg páncélosai Szolnokról Budapestre vonultak: segítségükkel megkezdődött a „rendteremtés”. Az új forradalmi munkás-paraszt kormány, melynek vezetője Kádár János volt, fegyveres erőszakkal számolta fel az október 23-án kitört, ellentmondásoktól sem mentes forradalmat.

Az akkori események tényszerű ismertetése csak a rendszerváltás idején, 1989/90 után valósult meg. Ez a nap a szabadságáért küzdő nemzet feketelobogós napja. A forradalom leverését követő véres megtorlás után az ország polgári fejlődése több évtizedre megtorpant. Magyarország több mint harminc évig a szovjet befolyási övezet „legvidámabb barakkja” volt.

A nemzeti gyásznapon a civil szervezet tagjai mellett Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor és Szabó Mihály alpolgármester, dr. File Beáta jegyző, Emődi Ferencné, az oroszlányi Járási Hivatal vezetője, Szanyi Gábor önkormányzati képviselő, valamint Németh Gábor az OIH Zrt. vezérigazgatója helyezték el a kegyelet mécseseit a téren álló emlékhely talapzatánál.

Forrás: Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek