Hír
2021. október 23.

Díszpolgári elismerés a szlovák önkormányzat elnökének

Bensőséges ünnepség keretében vehette át pénteken a szlovákiai Kozárovce (Garamkovácsi) díszpolgári kitüntetését Szabó Istvánné (Betka), a szlovák önkormányzat oroszlányi elnöke.

Az eseményen, amelyen Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester mellett ott voltak a kitüntetett közeli barátai is, Bystrík Ižold Kozárovce településvezetője méltatta az ünnepeltet: az elismerés olyan embernek szól, aki utat nyitott a két nemzet együttműködéséhez, a kapcsolatok erősítéséhez, a hagyományok megőrzéséhez.

- Örülök, hogy ez a találkozó lehetőséget ad arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkodjunk. Az ön hozzáállása és tevékenysége bizonyítja, hogy bár nem Garamkovácsi lakos, de mégis egy kicsit azzá vált, hozzánk tartozik – fogalmazott a vendéglátó polgármester.

Lazók Zoltán a két nemzet közös történelmi kapcsolódásairól szólva kiemelte: Oroszlányban mindig is békében, együttműködve és együtt gondolkodva éltek a szlovák és magyar nemzetiségűek, megosztva gondjaikat, bajaikat, örömeiket és ünnepeiket.

Kozárovce új díszpolgára meghatódva mondott köszönetet az elismerésért, hangsúlyozva: amíg van városomban legalább két ember, akit érdekel a szlovákok múltja, jelene, illetve hagyományai, addig ugyanúgy végzem küldetésemet, mint teszem ezt már sok évtizede.

Az ünnepséget követően az oroszlányi delegáció felkereste a közelben lévő, gyönyörűen felújított garamszentbenedeki bencés kolostort, amit 1075-ben I. Géza király alapított, s amely a közelmúltban kapott bazilika minősítést.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek