Hír
2021. október 09.

Itt az őszi gombaszezon

A gombabarátok napok óta egymást követő posztokon számolnak be a gombaszedés élményeiről, ráadásul egészen változatosan. Van ott minden a vargányától a rókagombáig, az óriáspöfetegtől a szarvasgombáig – kisebb-nagyobb mennyiségben.

Nagy szezonja az őzlábgombának van, születnek is egyre másra a beszámolók a “szüreteléséről”. Akadt olyan erdőjáró, aki 10 perc alatt befejezte a gombászást, mert annyit szedett, mások az éppen számukra szükséges mennyiséget gyűjtötték össze, a többit az erdőben hagyták.

Szeptembertől novemberig számos ehető és érdekes gombával találkozhatunk az erdőkben és a mezőkön. A gombagyűjtés törvényi szabályozása azonos a vadon gyűjthető növényekével, azaz naponta személyenként maximum 2 kg/fő gyűjthető állami tulajdonú, nem védett erdőkben, mezőkön. Védett és magánterületen a gomba gyűjtéséhez engedély szükséges.

Sajnos Magyarországon minden évben sok olyan gombamérgezés történik, amely megelőzhető lenne, egy részük mégis halállal végződik. Gombamérgezésre utaló jelek lehetnek a gyomorgörcs, a hányás, a hasmenés. De a mérgezés hatására izzadást, remegést, valamint különböző idegrendszeri tüneteket – például hallucinációt – is tapasztalhatunk. A tünetek a gomba fogyasztása után közvetlenül vagy órákkal később is jelentkezhetnek. Mérgezés gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt.

A problémák elkerülése végett mindig célszerű a leszedett gombát szakemberrel, gombavizsgálóval ellenőriztetni. Oroszlányban november 30-ig az önkormányzat támogatásával ingyenes lakossági gombavizsgálatra és szaktanácsadásra van lehetőség a Placc piac mellett lévő vizsgálóhelységben.

A gombavizsgálat időpontjai (munkaszüneti napok kivételével):

  • hétfő: 7:30-11:00
  • szerda: 7:30-11:00
  • péntek: 7:30-11:00

Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek