Hír
2021. október 02.

Az idősek és a zene világnapja

A helyi Vőrőskereszt, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár közös szervezésében került megrendezésre Oroszlányban az „Idősek és a zene világnapja” október 1-én a művelődési ház színháztermében.

A megjelenteket Takács Tímea, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte, majd Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokat mondta: „Bár az idősek és a zene világnapjának megünneplése között hivatalosan semmi összefüggés nincsen, én mégis azt gondolom, igen szerencsés ez az egybeesés. A zenét 1975 óta ünnepeljük e napon, s Jehudi Menuhin hegedűművész éppen azért javasolta a megemlékezést, mert úgy vélte ez az, amely igazán közel hozza egymáshoz a különböző korú, nemzetiségű és kultúrájú embereket. Az idősek világnapját később jegyezték be a naptárba, hogy a világon élő több, mint 600 millió idős embernek megköszönjük a segítségét. Az idősek és fiatalabbak, a generációk egymáshoz csiszolódását itt Oroszlányban mi is célul tűztük ki, ezért a mai ünnep különösen fontos számunkra. Az idősek napja az idős emberekről, az ő tiszteletükről, szeretetükről szól. Egyszerűen kinyilvánítjuk azt, hogy nagy szükségünk van rájuk, Önökre. Szükségünk van a rengeteg élettapasztalatra, arra a bölcsességre, türelemre és elfogadásra, amellyel csakis Önök rendelkeznek. Mosolyuk és gondoskodásuk rengeteg erőt ad nekünk. Kitartásuk, szeretetük felbecsülhetetlen kincs számunkra. Kérem, maradjanak továbbra is aktívak, töltsenek együtt és a fiatalabbakkal is minél több időt. A fiatalabb korosztályt pedig arra buzdítom, hogy minél többet foglalkozzanak idősebb családtagjaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel, akiktől nagyon sokat tanulhatnak”.

Frészné Danis Ildikó, a helyi Vöröskereszt elnöke beszédében elmondta: „Az ENSZ közgyűlése 30 évvel ezelőtt október 1-ét az Idősek Világnapjává nyilvánította, azóta világszerte és hazánkban is ezen a napon köszönjük meg az idős embereknek mind azt, amit értünk, családunkért, társadalmunkért tettek és a mai napig is tesznek. E jeles nap megtartásával az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet problémáikra, valamint arra, hogy az idős embereket tisztelni és szeretni kell. A társadalom feladata pedig az, hogy lehetővé tegye az idős korhoz méltó életet. Sütő András szerint, önmagát becsüli minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi, a világ nem vele kezdődött. A mi világunk Önökkel, szüleinkkel, nagyszüleinkkel kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mai generáció egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg”.

Ezt követően Tölgyesi Tímea, a Magyar Vöröskereszt terület koordinátora számolt be az elmúlt időszakban végzett tevékenységükről, majd Frész Martina Óbecsey István: Szeressétek az öregeket című versét szavalta el. Az Oroszlány Barátainak Köre öt évvel ezelőtt gondolta azt, hogy a közösségért, kultúráért, hagyományőrzésért, sportéletért tevő, 75. életévüket betöltött időseket kitüntetésben részesíti. Ezért hívták életre az Időskorúak Kiválósága Díjat, melyet azóta is, minden évben átadnak, három, arra érdemes oroszlányinak – mondta dr. Deés Szilvia, a civil szervezet elnöke. Idén – a rendezvény keretében – kitüntetésben részesült Bagócs János világ- és Európa-bajnok magyar súlyemelő és edző, Jugovics József az Oroszlányi Bányász egykori kosárlabdázója, edzője, városunk díszpolgára, valamint Kórós József, az OSZE Kerékpáros Szakosztály tagja.

Az ünnepséget követően, a zene világnapja alkalmából a Jambalaya Light Trió zenekar adott koncertet, mely a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósult meg.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek