Hír
2021. szeptember 25.

Koszorúzással és faültetéssel emlékeztek

A szlovák családok Oroszlányba telepítésének 320. évfordulója alkalmából szervezett szombaton megemlékezést az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.

Az ünnepségen részt vett többek között Lazók Zoltán polgármester, Szabó Mihály alpolgármester, dr. File Beáta jegyző, valamint Vargáné Vojnár Katalin önkormányzati képviselő.

A rendezvény koszorúzással kezdődött a Topolya emlékműnél, majd emlékfa ültetésre került sor. A tavaly elhunyt szarvasi Nobik Erzsébet lelkészasszonyt nagy tisztelet övezte Oroszlányban. 25 éven keresztül számos rendezvényen – Falunap, Szlovákok Napja – vett részt és tartott szlovák-magyar nyelvű istentiszteletet. A negyed évszázados felejthetetlen kapcsolat és barátság emlékére ültetett tiszafánál Farkas Etelka helyi evangélikus lelkész mondott beszédet.

Az esemény kiemelkedő része volt az anyaországi testvérkapcsolatok együttműködésének aláírása, melyet Szabó Istvánné helyi elnök, Bystrík Izold Garamkovácsi /Kozárovce/ polgármestere és Marián Kristof vágsellyei /Sal’a/ önkormányzati képviselő látott el kézjegyével a Szlovák Tájház pajtájában. A dokumentumok ünnepélyes átadását megtisztelte jelenlétével Szabó Mónika, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke.

Az egész délutánt betöltő rendezvény kitűnő alkalmat nyújtott az elszármazottak találkozójára, melyet az elődök közkedvelt ételeinek kóstolása, szlovák dalok hallgatása és közös éneklése kísért. Nem maradtak el a gazdag kultúrprogramok sem, fellépett az oroszlányi Bránicka gyermek táncegyüttes, a Tatabánya-Bánhidai vegyes énekkar, a Sárisápi népdalkör és a Kozarovcei Praslica folklór együttes is.

A program zárásaként este hangversenyre került sor az evangélikus templomban.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek