Hír
2021. September 22.

Beköszönt a csillagászati ősz, rövidülnek a nappalok

Idén az őszi napéjegyenlőség szeptember 22-ikén 21 óra 20 percre esik, ekkor kezdődik a csillagászati ősz, ami annyit jelent, hogy rövidülnek a nappalok és tovább lesz sötét, azaz reggelente később világosodik, délután pedig korábban sötétedik.

Az őszi napéjegyenlőség az az időpont, amikor a Nap ugyanannyi időt tölt a horizont felett, mint alatta, így a nappal és az éjszaka hossza megegyezik. A szó jelentésével ellentétben azonban ilyenkor sincs teljes egyenlőség a nappal és az éjszaka időtartama között. A két napszak néhány perccel ilyenkor is hosszabb-rövidebb a másiknál, mégis ezen a két napon közelíti meg egymást legjobban a nappal és az éjszaka hosszának időtartama.

E jeles nap régen a világ több részén ünnepnap volt. Ez a nap egybeesett a szüret és a betakarítás idejével, az emberek e nap estéjén nagy mulatságokat, bőséges vacsorákat rendeztek, tüzet gyújtottak, énekeltek és táncoltak, továbbá sok helyen szentmisét vagy rituálékat is tartottak. Mindezeket azért tették, hogy hálát adjanak a termésért, a jószágok és saját maguk egészségéért, illetve a nyári munkák sikeres elvégzéséért. Sok helyütt úgy vélték, ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés.

Ezt követően kezdődtek az őszi pásztorünnepek, a gazdasági év végét jelentő szüreti mulatságok.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek