Hír
2021. szeptember 05.

Kerti virágok, melyek ősszel fokozottabb törődést igényelnek

Egy kert az év minden szakaszában tartogat munkát. Nem kivétel ez alól az ősz sem, ami a betakarítás, a metszések, ültetések, előkészítések időszaka. Ilyenkor kell ugyanis a téli pihenés előtt a földet és a növényeket a következő évre, a tavaszra és nyárra előkészíteni.

Vannak virágok, amik ősszel nem igényelnek különösebb gondozást, nem kell őket sem átültetni sem metszeni, de vannak olyan virágok is, amik ekkor igényelnek nagyobb odafigyelést. Ilyenek például a hagymás növények, a nárcisz, tulipán, jácint, hóvirág, krókusz, amiket mindenképpen ősszel kell elültetni ahhoz, hogy tavasszal gyönyörködhessünk szépségükben. Az ültetésnél oda kell figyelnünk arra, hogy a hagymák egészségesek legyenek. A sérült vagy puha hagymát ne tegyünk a földbe. Ezen kívül fontos az is, milyen talajba, milyen módon és milyen mélyre ültetünk.

A legjobb a laza, jó vízáteresztő képességű talaj, napos vagy félárnyékos és lehetőleg szélvédett helyen. Minél nagyobb a hagyma, annál mélyebbre kell ültetni. Jól használható szabály, hogy a hagyma méretének 2-3 szorosa legyen az ültetési mélység, tehát egy 5 cm átmérőjű hagymát 15 centiméter mélyre ültessünk. Fontos az is, hogy a hagymákat ne dugdossuk a földbe. Ássuk ki nekik a helyet, és tegyük bele azokat a gödörbe. Takarás után, ha kell, öntözzünk. Előfordulhat, hogy hamarosan kihajt a hagyma, ezzel nem kell foglalkozni, a hajtások átvészelik a telet.

Ültethetők ősszel az árvácskák is. Ha úgy döntünk, hogy nem várunk tavaszig, az ültetést mindenképpen szeptember végén, október legelején el kell végezni, jó vízáteresztő képességű, nyirkos talajba, mivel a virágnak gyökeret kell eresztenie még a téli fagyok előtt. Jó jel, ha még a tél előtt virágba is borul a növény, ekkor ugyanis mindenféle károsodás nélkül képes átvészelni a telet, és üde színt csempészik a borongós, szürke napokba is. A télen virágzó árvácskák ráadásul tavasszal könnyebben kezdenek fejlődni is.

Az átültetésen túl fontos feladat a metszés is. Sok virág igényel gondoskodást ezen a téren is az őszi munkálatok során. A metszés lényege, hogy megszabadítsuk a növényt az elhalt vagy elöregedett részektől, így biztosítva a helyet az új hajtásoknak.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek