2021. szeptember 04.

Elkezdődött a Bányásznapi programsorozat

Pénteken kezdetét vette a 71. Bányásznap és a 29. Villamosnap Oroszlányban.

A három napos rendezvénysorozaton testvérvárosaink – a lengyelországi Konskie, a németországi Plochingen és a szlovákiai Vágsellye – delegációi is tiszteletüket tették.

Az események sorát délelőtt a Haraszthegyi tematikus játszópark ünnepélyes átadása nyitotta meg, mely a Pons Danubii határon átnyúló együttműködés keretében a vágsellyei reneszánsz kastély mintájára készült el. A ceremónián beszédet mondott többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Lazók Zoltán polgármester, Jozef Beliczky, Vágsellye polgármestere, valamint Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója. Ezt követően az egykori Márkushegyi Bányaüzem területén lévő mementónál került sor koszorúzásra, ahol Oroszlány Város Önkormányzata nevében Rajnai Gábor alpolgármester helyezte el az emlékezés és tisztelet virágait.

Délután a Szent Borbála téren álló „Bányászok”emlékműnél folytatódott a tiszteletadás. Lazók Zoltán ünnepi beszédét Salamon Gyöngyi szavalata követte, majd a hagyományos koszorúzás zárta a megemlékezést. Ezt követően két kiállítás megnyitó következett. A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében Székely Gábor képzőművész „Útvonal” című tárlata, míg a Bányász Klub Közösségi és Rendezvényház előtt Zámbó Kornél festőművész alkotásai várták az érdeklődőket.

A programok közben, a Bányász Kupa keretében két kosárlabda mérkőzés is megrendezésre került, melyeket dr. File Beáta jegyző kíséretében a külföldi vendégek is megtekinthettek.

Este, a szabadtéri színpadon a testvérvárosi delegációk köszöntője után Vörös István és zenekara a Prognózis együttes egykori dalait adták elő, végül az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar felvezetésében mécseses felvonulás zárta a napot.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek