Hír
2021. szeptember 01.

Őszelőbe léptünk

Szeptember elseje a rohanó mindennapokban elsősorban a tanévkezdés napjaként van jelen. A hónap első napja a néphagyományban ugyanakkor őszelő – vagy Szent Mihály – havának első napja, valamint Egyed napja.

A ma már ritka névhez számos hiedelem és jóslás kapcsolódik. Egyed a középkor népszerű szentje, görög származású bencés rendi szerzetes volt, akit a koldusok, a nyomorékok és leprások védőszentjeként tiszteltek.

Egyed ünnepe naptári helye miatt őszkezdő napnak számít. Sok helyen ekkor kezdték a búza vagy a rozs vetését. Azt tartották, hogy aki Egyed napján veti el a búzát, az bő termésre számíthat. Néhol a szőlővel kapcsolatban is alakultak ki hiedelmek, például gonoszelhárító varázscselekmény: virradat előtt a gazda körbe járta a szőlőjét, négy sarkán összekötötte a gallyakat, hogy a tolvajok elől elzárja a birtokot. Ettől a naptól fogva nem volt szabad a szőlőskertben szekérrel járni.

Ilyenkor kezdték hizlalni a disznót, melyet karácsonykor akartak levágni. Néhány tájegységben szeptember 1-jén annyi ételt adtak a jószágnak, hogy hagyjon is belőle. Így szólt a régi regula: ha elmúlt Egyed, a jószág már ehet.

Az erdélyi református településeken a jószágoltalmazó Egyed ünnepén álltak szolgálatba a pásztorok, akik e naptól hat hétig nem vettek tiszta holmit magukra.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek