Hír
2021. szeptember 01.

Egyik kedvelt gyümölcsünk, a körte

A körtét az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti, mégis keveset tudunk róla. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) “Ételt csak okosan” oldalán összegyűjtötte, hogy mire érdemes odafigyelni a körte vásárlásakor, tárolásakor és felhasználásakor.

Érés alapján megkülönböztetünk nyári, őszi és téli körtét. Nyárinak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek szeptember elejéig érnek, az őszi és téli fajták érési ideje szeptembertől novemberig tart. A körte utóérő gyümölcs, hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár 1-8 hónapig is eltarthatók megfelelő körülmények között.

Az üzletekben fogyasztásra kész körtéket árulnak, nyáron a vilmoskörte népszerű, míg az őszi szezonban megjelennek az olyan eredeti ázsiai fajták, mint a Comice vagy a Seckel körte, készen állva a betakarításra, hogy a szüret augusztusban befejeződhessen, és szeptemberben már eljuthasson az üzletekbe.

Válogassunk szilárd, erős aromájú, friss gyümölcsöt, kerüljük azokat, amelyeken ütés nyomok látszanak, mert az azt jelzi, hogy a belseje is törött. Egyes körtéknek, különösen az ázsiai fajtáknak, rozsdás kinézetük van, azonban ez elfogadott jellegzetességük. Az éretlen körtét tároljuk több rekeszes kosárban. Tárolásra csak az egészséges, sérülésmentes, kocsánnyal leszedett gyümölcs alkalmas.

A körte tárolására 0 – 2 °C hőmérsékletű, magas relatív páratartalmú helység a legjobb. Érdemes legalább 2 hetente átválogatni a gyümölcsöket, a puhuló, romlásnak indult egyedeket vegyük ki. Nem szabad erős illatú terményekkel, élelmiszerekkel (hagyma, savanyú káposzta) együtt tárolni, mert könnyen felvesz idegen illatokat.

Mivel a rost legnagyobb része a héjban van, a körtét célszerű hámozatlanul fogyasztani. Felvágva hamar bebarnul, ez ellen meglocsolhatjuk kevés citromlével. Sok A-, C- és K-vitamint tartalmaz és van benne kalcium, magnézium kálium, foszfor, mangán, cink és réz is. A szívbetegségekre is jótékony hatású, ezért jó ha rendszeresen fogyasztjuk, hiszen a körte, pontosabban a benne lévő K-vitamin megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását is. Magas a rosttartalma, ezért az emésztőrendszeri problémákat is orvosolni tudja.

Gyomornyugtató hatású. Azoknak, akiknek túl magas a gyomorsavtermelése, rendszeresen érdemes fogyasztani, mivel ez a gyümölcs képes megszüntetni a gyomorsav okozta égő érzést. A magas rosttartalom a vastagbél egészségét is biztosítani tudja. A vértisztításban is kitüntetett szerepe van, amely a reumatikus panaszoktól szenvedő személyeknek lehet jó hír.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek