Hír
2021. augusztus 15.

Élő hagyományőrzés

Főzőverseny nyitotta szombaton a hagyományoknak megfelelően a XXVI. Oroszlányi Falunap programsorozatát, amit több mint egytucat esemény követett a nap során.

Az idén 29 éves Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a megalakulásának 25 éves jubileumát ünneplő Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közös rendezvénye több helyszínen, párhuzamosan zajlott.

A Tájház udvarán már korareggel tüzet gyújtottak a bográcsok alá az induló csapatok, baráti társaságok, és készültek a pörköltek, gulyások és egyéb finomságok. Ezzel párhuzamosan az asszonyok is munkához láttak, hogy megvendégelhessék a délre érkező vendégsereget.

A pajtában is sok érdekesség várta a látogatókat, akik a terménybemutatón csodás virágkompozíciókkal, zöldség-gyümölcs kosarakkal ismerkedhettek. A negyedszázados Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szintén kiállításon mutatta be eddigi tevékenységét.

Időközben sorra érkeztek a helyi és szlovák küldöttségek és csoportok, majd koradélután megindult a menet a Topolya ligethez, ahol őseikre emlékezve helyezték el a kegyelet és tisztelet virágait, s ahol 4 éve leplezték le azt az emléktáblát, amely a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány Kultúrájáért) díjjal kitüntetettek nevét hivatott megőrizni az utókornak.

- Itt és most kiváló az alkalom, hogy emlékezzünk a múltunkra és őseinkre. Emlékezzünk meg azokról a szlovák telepesekről, akik Nyitra, Pozsony és Trencsén megyéből érkezve újra életet adtak ennek a településnek és otthont teremtettek gyermekeiknek, a következő generációknak – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a XXVI. falunap vendégeit délután a közösségi sátorban Rajnai Gábor, aki egész nap követte a rendezvény programjait.

- Szeretném megköszönni a két közösség tagjainak a nehéz időszak alatt is kimagaslóan végzett munkáját, s különösen a mai rendezvény megszervezését. Önöknek pedig kedves vendégek azt kívánom, hogy szórakozzanak jól és érezzék kellemesen magukat a XXVI. Falunapon – fogalmazott az alpolgármester.

Hagyományosan a Falunapon adják át a „Za Oroslánsku kultúru” elismerést, melyet 2004-ben alapítottak Varga Istvánné, Mariska néni emlékére, s Oroszlány várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából. Ezt idén Mária Hrabovska, Forgács József, Kristyák József és Szabó Istvánné (Betka) vehette át. Ők valamennyien a szlovák hagyományok ápolása terén kifejtett tevékenységükkel érdemelték ki a díjat. A „hivatalos” események zárásaként a jelenlévők megkoszorúzták a Rákóczi Kultúrotthon falán elhelyezett Varga Istvánné emléktáblát.

A délután további részében immár a szórakoztatásé volt a főszerep. A kulturális programban fellépett – többek között – a Krídlovka együttes, a 10 éves múltra visszatekintő Bránicska Szlovák Nemzetiségi Gyermek Néptánccsoport, a Vétesszőlősi harmonikások, a Cirill Táncstúdió, a Silhouette balett, a Kiss Krisztofer-Juhász Laura duó, a KadarKölykök, és koncertet adott a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar, de volt kirakodóvásár, lovaskocsizás is, a legfiatalabbakat pedig a Meseliget óvoda udvarán várták színes elfoglaltságokkal.

A rendezvényen készült fotógalériát itt tekinthetik meg: https://oroszlany.hu/media/fototar/2021/08/14/falunap-2021


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek