Hír
2021. augusztus 13.

Újrahasznosítás a környezetvédelemért

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) tagjai egy új tanulmányban figyelmeztették az emberiséget, hogy küszöbön a klímakatasztrófa. Ahhoz, hogy ne sodorjuk bolygónkat a pusztulás felé, mindannyiunknak cselekednie kell. Minden egyes ember apró, de annál fontosabb lépéssel segíthet megmenteni a Földet.

A Returpack Kft. „Minden Doboz Segít” elnevezésű projektjében eddig három helyszínen, Kaposváron, Szigetmonostoron és Pilismaróton gyűjtötték a kiürült aludobozokat egy-egy jó célért a helyiek. Egyetlen doboz újrahasznosításával is jelentősen csökkenthetjük karbonlábnyomunkat, ugyanis egy 15g-os aludoboz újrahasznosításával 135g széndioxidtól mentesíthetjük környezetünket, mivel egy új aludoboz előállításakor kilencszer annyi CO2 kerül a levegőbe, mint maga a doboz tömege. Egy átlagos magyar autó 130g CO2-t bocsát ki kilométerenként. Ennek a most összegyűjtött közel 35.000 doboznak az újrahasznosításával annyi CO2-től mentesítjük a bolygót, amennyit 35.000 kilométernyi autózással juttatunk a levegőbe.

Amikor italcsomagolást választunk, érdemes figyelembe venni, hogy az újrahasznosítható fém termékek még a papírral összevetve is kevésbé környezetszennyezőek és 100 százalékban újrahasznosíthatóak, függetlenül az alakjától, a külsejétől. Egy újrahasznosított doboz pedig 60 nap (8 hét) alatt visszakerülhet a boltok polcaira.

Magyarországon évente forgalomba hozott kb. 1,1 milliárd doboz közül 700-800 millió darab nem kerül újrahasznosításra, ami a teljes hulladékmennyiség 0,2-0,25 százaléka. Ez nem tűnik soknak, de ha súlyra nézzük, mintegy 8-10 ezer tonnára rúg! Így Magyarországon az aludobozok mindössze harmadát hasznosítják csak újra, miközben az európai átlag 75%.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek