Évforduló
2021. augusztus 09.

Állatkertek Napja

Minden évben augusztus 9-én tartják az Állatkertek Napját. Hazánkban az első állatkert a Fővárosi Állat- és Növénykert volt, mely 1866. augusztus 9-én nyílt meg a nagyközönség előtt 500 különféle állattal. Ennek emlékére és az állatkertek népszerűsítésére találták ki az Állatkertek Napját.

A budapesti állatkert nemhogy a legrégebbi, de a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkezik az országban. A több mint 14 hektáros terület természetvédelmi területnek van nyilvánítva. Különös, de a Fővárosi Állatkert több névváltozáson is átesett, nem ez volt az eredeti neve. Az elmúlt 155 év alatt hívták már Pesti Állatkertnek, Székesfővárosi Állatkertnek, Budapest Főváros Állat- és Növénykertje. Mostani nevét 2001 után kapta.

A második világháború sajnos hatalmas károkat okozott a kertben, a bombatámadások következtében az állatok és az épületek java elpusztult. Beszédes adat, hogy míg a háború előtt 2500 példány élt a kertben, a háború végére 15 maradt életben. A háború után azonnal nekiláttak az újjáépítéshez, bár az állatállomány jóval szerényebb volt, mint a háború előtt.

Valamivel kisebb területen, 20 hektáron terül el a Budakeszi Vadaspark, amely 1979. április 29-én nyitotta meg kapuit. Az alapítás célja az volt, hogy természetes élőhelyükön mutassák be az Európában őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot. Itt a látogatók szabadon is megtekinthetik a gímszarvasokból, dámvadakból, őzből, muflonból és vaddisznóból álló nagyvadfajokat.

Közép-Európa egyetlen medveotthona is Magyarországon található, egészen pontosan Versegyházon. Az ország harmadik legkedveltebb állatkertjének számít, évi 200 ezer látogatóval. Az otthon 11 évvel ezelőtt kapta meg az állatkert minősítést. A parkban nem csak medvék élnek, hanem farkasok, mosómedvék, de még 2 rénszarvas is a lakója.

Érdemes célba venni a Veszprémi Állatkertet is, ha a Balaton északi partjainál járunk, hiszen a Balatontól mindössze 15 km-re található Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje, egyben kedvenc turisztikai célpont. Az állatkert kapuit 1958 augusztusában nyitotta meg, és Kittenberger Kálmán, a híres magyar Afrika-kutató, zoológus, vadász és író nevét viseli.

A Nyíregyházi Állatpark is – amely 2015-ben és 2018-ban elnyerte Európa legjobb állatkertje címet -, rendkívül különleges állatgyűjteménnyel rendelkezik. Ez is Magyarország leglátogatottabb vidéki turisztikai látványosságai közé tartozik, évente közel félmillió vendéggel. A parkhoz tartozó 30 hektáros tölgyerdőben közel 5000 állat él. Az Állatkertek Napja nem összetévesztendő az Állatok Világnapjával, ami október 4-én van. Az állatbarátok világszerte az állatok védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját.

Ma az országban egyébként a Fővárosi Állat- és Növénykert mellett 13 másik olyan intézmény van, amelyet állatkertként definiálhatunk:
  • a Budakeszi Vadaspark;
  • a Debreceni Állatkert, Növénykert és Kultúrpark;
  • a Jászberényi Vadaspark;
  • a Miskolci Állatkert és Kultúrpark;
  • a Nyíregyházi Állatpark;
  • a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium;
  • a Szegedi Vadaspark,
  • a győri Xantus János Állatkert,
  • és ide sorolható még a Budapesti Tropikárium,
  • valamint a Veresegyházi Medveotthon is.

Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek