Hír
2021. August 06.

Révkomáromi vendég

Kávéházi hangulatot elevenített fel az oroszlányi Rákóczi Szövetség újabb rendezvénye csütörtökön délután, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

Több éves hagyomány, hogy a civil szervezet kiterjedt felvidéki kapcsolatai révén felkér egy-egy baráti, vagy partnertelepülést az Oroszlányban történő bemutatkozásra. A mostani alkalommal „Köszöntjük Révkomáromot!”címmel Petheő Attila történelemtanár, a CSEMADOK komáromi járási elnöke tartott vetített képes előadást.

A borongós, esős időjárás ellenére szépszámú közönség gyűlt össze a művelődési házban. Az eseményt megtisztelte többek között Lazók Zoltán polgármester, dr. File Beáta jegyző, érkeztek vendégek Csákvárról, sőt a felvidéki Imelyről is.

Az előadó elsőként tartalmas prezentációt mutatott be Észak-Komárom történelmi múltjáról, mely krisztus előtt 300-tól kísérte végig a Duna parti város legendáját, érintve a fontos korszakok eseményeit. Így az 1848-49-es szabadságharc, a háborús időszakok, Trianon, 1968 és a rendszerváltozás helyi vonatkozásait. Bemutatásra kerültek a település híres szülöttei, többek között Egressy Béni, Jókai Mór, Lehár Ferenc, valamint Czibor Zoltán, az Aranycsapat legendás balszélsője. Végezetül a város jelenlegi arculatával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A kellemes hangulatot fokozták az Oroszlány testvérvárosából, Vágsellyéről ajándékba kapott kávékülönlegességek, melyeket minden jelenlévő megkóstolhatott.

Forrás: Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek