Hír
2021. August 05.

Solymár gyöngye az ország idei Szent István-napi kenyere

Az Országház Vadásztermében mutatták be az idei Szent István-napi kenyeret és az Év Innovatív Kenyerét. A kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret – a két kategóriában 7-7 kenyeret – bírált el a szakmai zsűri.

Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amivel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők. A hagyományos, Szent István napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból.

Az idei Szent István-napi kenyér a Solymár gyöngye lett, amely a solymári Hel Pékségben készült. A pékség tulajdonosa Szász Krisztián, a Solymár gyöngyét Varró Zsolt elképzelése alapján készítették. A pékség tavaly a leginnovatívabb kenyér kategóriában lett győztes. A Solymár gyöngye kovászos kenyér, kétféle liszt felhasználásával készült. Magas víztartalmú, a kovász nem tartalmaz hozzáadott élesztőt. 72 órás érési idővel készül, rozslisztről indítva.

Az innovatív kenyerek között idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztak az ítészek, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az innovatív kategóriában. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy változtak a szabályok, és az innovatív kenyerek esetében szinte szabadkezet kaptak a versenyzők, akik inkább a technológiai újításokat helyezték előtérbe.

2021-ben az Év Innovatív Kenyere címet a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere nyerte el. A kenyér vadkovásszal készül 750 g-os tömegben, háromféle liszt felhasználásával, valamint napraforgómaggal, lenmaggal, köménnyel.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek