Egészség
2021. július 25.

Sárgadinnye, az egészséges desszert

Illatos, csábító formájú gyümölcs, a globalizációnak köszönhetően lassan egész évben az asztalunkra kerül, mégis igazi szezonja a nyár.

Az Ázsiából származó gyümölcsöt már az egyiptomiak is ették, majd ezt a sort folytatták a görögök, és természetesen a rómaiak asztaláról sem hiányozhatott a sárgadinnye. A római birodalom bukása után az arabok kezdtek foglalkozni termesztésével és nemesítésével. Az édesebb, nemesített hibridek a 16. században vették be Európát. Errefelé a mérsékelt klíma miatt üvegházféleségekben vagy speciálisan kialakított gödrökben termesztették a dinnyét. Amerikába Kolumbusz Kristóffal került a dinnye 1494-ben, méghozzá azért, mert a hajón a napi fejadag részét képezte, hogy a legénység ne kapjon skorbutot. A 17. században hódította meg a gyümölcs Afrikát és Ausztráliát.

A sárgadinnyéből igen sokfajta létezik. Az európai sárgadinnye enyhén bordázott, szürkés héjú, a szintén Európában, Franciaországban nemesített mézharmat dinnye is nagyon kedvelt, hiszen lédús, kifejezetten édes fajta. Épp ezért előszeretettel használják desszertek alapanyagaként. Észak-Amerikában a sárgadinnye hálós héjú, narancsszín húsú és nem túl édes. Amerikában reneszánszát éli a perzsa dinnye montreáli változata is, amit már a 17. század végén termesztettek a jezsuiták. A 19. században a város növekedésével eltűnt a környező földekről, ám a 20. század végén újraélesztették ezt a világoszöld húsú, fűszeres ízű dinnyét. Kínában a Hami dinnye közkedvelt, rózsaszínes, ropogós húsával. Izrael is szerepel a nagy dinnyetérképen, hiszen 1970 körül itt nemesítették a Galia dinnyét, ami a mézharmat és a klasszikus sárgadinnye keveréke, súlya általában 1 kg körül mozog. Annyira sikeres nemesítés volt, hogy manapság már Spanyolországban is termesztik.

Rendkívül tápláló étel. Jó a bélrendszernek, a szív és érrendszernek és az immunrendszernek. Egyes kutatások szerint fogyasztásával megelőzhető a rák kialakulása. Tápanyagokban igen gazdag. Többek között az alábbiak találhatóak meg benne: kalcium, foszfor, magnézium, réz, króm, A-, C- és E-vitamin, folsav. Emellett még a béta-karotin tartalma is igen magas. A napi ajánlott C-vitamin mennyiségünket 20 dkg sárgadinnye tökéletesen fedezi. A sárgadinnye édessége ellenére nem egy kalóriadús étel, hiszen negyed kilónyi dinnyében nagyjából 230 kalória található. Épp ezért sárgadinnye-kúrákat is szoktak tartani fogyókúra címén. Nagyon magas a víztartalma, emiatt vízhajtónak is használható.

Behűtve önmagában tökéletes desszert, de sokféle módon el is készíthetjük. Lehet belőle igazi, nyári szomjoltó leves, salátákban betét, és akár fagylalt is.

Forrás: mindmegette.hu


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek