Hír
2021. July 21.

Kevés a magyar málna, egekben jár az ára

A három-négyezer forintos kilónkénti árnál valószínűleg nem lesz olcsóbb a málna, a Magyarországon termesztett gyümölcs már a hazai igényeket sem fedezi.

A klimatikus változások már nem igazán teszik lehetővé, hogy a hazánkban használt fajtákkal rentábilisan lehessen dolgozni, ugyanis a málna hidegebb éghajlatra való gyümölcs, nem szereti a nagyon meleg periódusokat, és egyre nehezebb munkást találni a betakarítási feladatok elvégzéséhez.

Miután három-négyezer forintos kilónkénti árakat lehet látni, jellemzően már csak 125 vagy 250 grammos kiszerelésben értékesítik a málnát, de még annak is igen húzós az ára. Van egy lélektani határ, ami felett már nem lehet értékesíteni a terméket, de az biztosra vehető, hogy nem lesz olcsóbb és ebben az árkategóriában fog maradni.

Az szinte elképzelhetetlen, hogy Magyarországon teljesen megszűnjön a málnatermesztés, annak a lehetőségét viszont fenn áll, hogy még tovább csökken az itthon megtermelt mennyiség. Mivel a Magyarországon megtermelt málna nem fedezi a hazai igényeket, ezért Chiléből, Peruból, Olaszországból, valamint Spanyolországból érkező málnák kerülnek a magyar boltok polcaira.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek