Hír
2021. július 02.

A nő, aki a börtönt választotta eszméinek feladása helyett

215 évvel ezelőtt, 1806. július 3-án született - a Máramaros megyéhez tartozó Hosszúfaluban - Teleki Blanka, aki rövid, de annál tartalmasabb élete és pályafutása során nők sokaságának adott lehetőséget arra, hogy a saját életüket élhessék, és ne alárendelt szerepkörben létezzenek.

Kivételes tehetségként tartották számon már gyermekkorában is. Hangszereken játszott, több nyelven beszélt, festett, szobrászkodott és lovagolt. 20 éves volt, amikor apja belátta, hogy a további, megfelelő nevelést a kastélyuk falain belül nem tudja biztosítani lányának, így hát nagynénjére, Brunszvik Terézre bízta az oktatását. Ekkor nyílt lehetősége arra, hogy kimerészkedjen a nagyvilágba, ahol eleinte festészetet, majd szobrászatot tanult, többek között Budapesten, Münchenben és Párizsban. Az ifjú hölgy a kor kiválóságaival is kapcsolatba került, többek között Vörösmarty Mihállyal, Bajza Józseffel és Széchenyi Istvánnal.

Brunszvik Teréz alapította meg az első óvodát az országban, így Blanka is hamar kötelességének érezte, hogy a gyerekeket és a nőket megfelelő neveléshez, oktatáshoz juttassa, így lett a női egyenjogúság, a nőnevelés egyik élharcosa. Karacs Terézzel együtt kidolgozták a nevelési tervet, és megnyitották az iskolát, amely mérföldkő volt a nőnevelés terén. Ez az iskola volt az első, ahol szakszerű leánynevelés folyt. A tanári kart olyan kiválóságokból állította össze, mint Vasvári Pál vagy Leövey Klára.

Bár minden idejét a női egyenjogúságért folytatott küzdelem kötötte le, azért egy dolog elől ő sem tudott kitérni. A szerelem bizony őt is utolérte, méghozzá Vasvári Pál személyében. Ám az akkor már negyvenéves hölgy érzelmei mindvégig elnyomva maradtak. Hogy a majdnem húszévnyi korkülönbség volt-e ennek az oka, mivel Vasvári csak 21 éves volt akkoriban, vagy az, hogy a férfi a leánynevelő intézet tanára volt, Teleki alkalmazottja, azt nem tudni. Mindenesetre az biztos, hogy Teleki első és egyetlen szerelme volt az író, történész, a márciusi ifjak egyike.

A szabadságharc alatt, 1848-ban be kellett zárnia az intézetet, és Debrecenbe, majd Szegedre menekült. Mivel a bukás után forradalmárokat rejtegetett, és a bécsi rendőrség erről tudomást szerzett, 1851-ben letartóztatták, és vizsgálati fogságban tartották. Meg akarták törni testileg és lelkileg is, ezért a tárgyalás előtt fél évig embertelen körülmények közé zárták, egy sötét, ablak nélküli, hideg lyukba, minimális élelemmel. A taktika nem jött be, mivel lelkileg nem, csak testileg sikerült őt meggyötörniük. A tárgyaláson azzal vádolták meg, hogy az ő iskolájából indult ki a szabadságharc, az ő szervezésével. Bizonyítékok és vallomás hiányában nem tudtak halálos ítéletet hozni az ügyében, de azt elérték, hogy 1853-ban 10 év várfogságra ítélték.

Raboskodott Brünnben, Olmützben és Kufsteinben is. Bár kérhetett volna kegyelmet, ő erre nem volt hajlandó, és bizony leülte a büntetését, illetve egy részét. 1857-ben ugyanis amnesztiával szabadult, de többé nem tért haza. Ausztriában, majd Franciaországban élt a húgánál. Bár a leánynevelő tevékenységet nem folytatta, élete hátralévő részében is emberi jogokkal foglalkozott, a menekültek ügyeiben próbált eljárni.

1862. október 23-án, 56 évesen halt meg Párizsban. Ahogyan ő vallotta: „Mint a nép nevelője, hazámnak akartam szentelni életemet.” Sikerült neki.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek