Hír
2021. június 26.

Pajtafesztivál

Már koradélután gyülekeztek pénteken az érdeklődők a Szlovák Tájház udvarán, hogy megtekintsék a színjátszótáboros gyerekek produkcióját, ami a Pajtafesztivál nyitányaként vezette fel az estig tartó színvonalas programsorozatot.

Az elmúlt években a Múzeumok Éjszakájaként ismert esemény az Oroszlány Barátainak Köre kezdeményezésére 2019-ben váltott nevet, változatlan céllal: az emberi találkozások lehetőségének megteremtése, az ismerkedés, a közösségi érzés erősítése.

A Tájházak Napjára időzített rendezvényt többek között Oroszlány Város Önkormányzata, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és a Bányász Klub is támogatta.

A fiatal színjátszókat a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar kerti muzsikája követte, majd Popovics György, megyei közgyűlési elnök nyitotta meg az eseményt, aki beszédében kiemelte: jó lenne tudatosítani, hogy mi valamennyien Komárom-Esztergom megyei polgárok vagyunk. Tartozunk egy 305 ezer fős közösséghez, s erre legyünk büszkék, amikor felkeresünk más településeket. S amikor vendégeket fogadunk, legyünk ismét büszkék megyénkre, hiszen rengeteg nevezetesség, emlék, szépség, érdekesség vesz minket körbe, amivel érdemes megismertetni a távolabbról érkezetteket.

Lazók Zoltán polgármester elsőként a Dankó Kristóf alpolgármester vezette dorogi küldöttséget üdvözölte, akik a Bányászati Múzeum megtekintését követően érkeztek Oroszlányba. A városvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy közös múltunk, a bányászat, illetve annak hagyománya az, amely igazán összeköti a két települést.

Ezt követően méltatta azt a pajtatárlatot, amelyen három fiatal mutatkozott be: a Pajtafesztivál, amely a mai eseménysorozat magját adja, azért jött létre, hogy bemutassa a városunkból elszármazott, de hozzánk továbbra is kötődő művészeket, festőket, grafikusokat, fotóművészeket, zenészeket, táncosokat. Közülük három fiatal művész munkáit ajánlom ma figyelmükbe: Jáger Dávid, aki inkább verseiről, írásairól ismert, most fotóin keresztül mutatkozik be. Székely Gábor grafikáit hozta el nekünk, Malomvölgyi Tamás pedig, akit legtöbben zenészként ismerünk kerámiákkal érkezett. Fogadják őket, műveiket szeretettel, gyökereinket büszkeséggel – fogalmazott a városvezető.

A délutáni műsorfolyamban felléptek a Bányász Népdalkör tagjai, a Bránička Szlovák Gyermek Tánccsoport fiataljai és Kutenics Kinga. Nagy sikert aratott a KadarKölykök akusztikus koncertje, valamint a Bányász Klubszínpad KaDarka Társulatának koncertje.

Mindezek mellett a Tájházban óránkénti tárlatvezetéssel ismerkedhettek az érdeklődők az oroszlányi szlovákok népi kultúráját bemutató kiállítással, illetve az evangélikus templomban a templom múltjával, jelenével.

A szervezők az éhes gyomrokról sem feledkeztek meg, hiszen az udvaron bográcsétel, kürtőskalács, házi sütemények versenye várta a megfáradt és megéhezett látogatókat.

Az esemény fotóit a Galériában tekintheti meg!



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek