Évforduló
2021. június 21.

A Zene Európai Ünnepe

A zene ünnepének gondolata először 1976-ban merült fel, amikor Joel Cohen, a francia rádió zenei producereként egy egész napos koncertfolyam rendezésébe fogott a nyári napforduló megünneplésére. Ezt később Maurice Fleuret zenetudós karolta fel, így a zene európai napját először Franciaországban ünnepelték meg 1982. június 21-én.

1997-ben ez a kezdeményezés egyesületi formát öltött, 12 európai ország 16 városa írta alá a Zene Európai Ünnepének chartáját Budapesten. Mára már világméretűvé vált, több mint 100 országban emlékeznek meg a zene napjáról, amely elsősorban szabadtéri esemény, utcákon, tereken, közparkokban, játszótereken, zajlik. Zárt terek csak abban az esetben használhatók amennyiben tiszteletben tartják az ingyenesség szabályát.

A zene európai ünnepe alkalmat kínál arra is, hogy a zene gyakorlására olyan terepek is megnyíljanak, amelyek nem hagyományos koncert helyszínek, pl. múzeumok, kórházak, középületek.

A zene életünk szerves része: kikapcsol, megnyugtat, vagy éppen felpörget. Művészet, dallam, ritmus és harmónia. Victor Hugo szavaival élve: „A zene kifejezi mindazt, ami szavakkal elmondhatatlan, mégsem maradhat kimondatlanul.” Így nem csoda, hogy a zene ünnepe külön helyet kapott a kalendáriumban.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek