Évforduló
2021. június 05.

Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján az 1920-as Trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulójára emlékeztek Oroszlányban.

A Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Rákóczi Szövetség Millenniumi Alapítványa szervezésében megrendezésre került esemény a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd Lazók Zoltán polgármester a következő gondolatokat mondta:

„Ma, a Nemzeti Összetartozás Napján az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 101. évfordulójára emlékezünk. Az azóta is vitatott legitimitású békediktátum következtében hazánk elveszítette területének mintegy kétharmadát és magyar ajkú lakosságának igen jelentős részét. Mindez önmagában is egy igen siralmas összkép, aminél már csak az a tény borzasztóbb, hogy azon nemzettársaink közül, akik határainkon túl rekedtek, sokan még ma is igen nehéz helyzetben élnek. Nem szabad elfelejteni mi történt. Nemcsak dédszüleink és nagyszüleink korosztályával, hanem ma élő magyarokkal is, hiszen az 1920-ban meghozott békediktátum mind a mai napig befolyásolja életünket. 101 évvel a szomorú szerződés megkötése után még mindig összeszorul a szívünk a hazánkat ért példátlan igazságtalanság láttán. Azonban a nemzeti összetartozás nem más, mint az egymás iránt érzett szeretetünk, ragaszkodásunk, hűségünk. A barátainkért, szomszédainkért végzett jó cselekedet, a városunkért hozott áldozat. Ha ebben a szellemben élünk, akkor erősödik a nemzeti összetartozás, erősödik a haza. A mi felelősségünk pedig az, hogy a magyarra oly jellemző siránkozás helyett, nem a múlt gondjait, és problémáit kell néznünk. A balsors ugyan megtépett bennünket, de pozitívan és hittel kell előre tekintenünk bízva magunkban és a fiatalokban.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő elsőként köszönetét fejezte ki a szervezőknek, Oroszlány városának azért, hogy méltó megemlékezésekkel évek óta ébren tartják a településen történelmünk egyik legfontosabb, egyben legfájóbb eseményét.

Az igazságtalan diktátum gazdasági és társadalmi hatásait tekintve a magyar történelem legsúlyosabb tehertétele volt. Az európai történelemkönyvek és hosszú ideig a hazaiak is békeszerződésnek nevezték azt a tragikus eseményt, melyet a győztes nagyhatalmak hazánkra kényszerítettek, s amely megcsonkította, megnyomorította, ízekre tépte a magyar hazát, a magyarság lelkét. Máig nincs magyarázat erre a kegyetlen csonkításra, máig sokkolnak bennünket annak következményei. A veszteség érzése egy évszázad után sem tompult. A magyarság 101 éve emlékezik, 101 éve őrzi és vállalja büszkén magyarságát, múltját, hagyományait, az elszakított területeken élő nemzettársakkal való rokonságát – e gondolatok hallatszottak ki a politikus szónoklatából, majd a Trianon név kezdőbetűiből fogalmazott meg szófordulatokat, melyek a gyászos eseményre jellemzően helytállóak.

A rendezvény kulturális programmal folytatódott, mely során Tabáni István Fonogram díjas énekes, előadóművész műsorát halhatták a jelenlévők, majd az esemény zárásaként az emlékezők elhelyezték koszorúikat a Trianon Emlékhely talapzatánál.

A megemlékezésen készült fotók itt tekinthetők meg.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek