Hír
2021. June 02.

Ilyen lesz az új magyar rendszám

Megjelent a kormányrendelet az új magyar rendszámok bevezetéséről, szabályairól és a formátumáról.

Egy év múlva, egész pontosan 2022. július 1-jétől kerül bevezetésre Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja. Az új rendszámon látható lesz az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere.

Az új formátum a latin abc szerinti két betűvel fog kezdődni (kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációk), ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

Természetesen plusz pénzért lehetőség lesz egyedi rendszámok igénylésére is, amelyek a következőképpen alakulnak: legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből állhatnak. Az egyedileg előállított és egyénileg kiválasztott rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyeinek helyén nem szerepelhet kizárólag nulla számjegyekből álló érték.

A rendszámtáblák alapszíne fehér, sárga, világoszöld, szürke, illetve világoskék lehet majd a jövőben. A betű- és számcsoportok, valamint a keret és a kötőjel fekete, fehér, vörös vagy zöld. Az Európai Unió tagállamjelzése pedig kék alapon sárga csillagok és fehér H betű. A címer színe vörös, fehér, zöld, sárga és fekete.

A biztonság kedvéért a rendszámtáblagyártó köteles az ellenőrzött minőséget minden tábla hátlapjába olyan beütött jelzéssel tanúsítani, amely tartalmazza a rendszámtábla forgalmazójának a nevét, gyártójának nevét és címét, a gyártására és alapanyagára vonatkozó egyéb adatokat. A biztonsági jelzéseket pedig nem lehet eltávolítani anélkül, hogy a rendszámtábla megsérüljön.

2019-ben még arról nyilatkozott a Belügyminisztérium, hogy a három betű-három szám kombináció 2026 környékén fog kifutni. Most úgy látszik, ez sokkal hamarabb bekövetkezik.

Forrás:vezess.hu


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek